A.Čaplikas: medikai, teikdami pagalbą, privalo vadovautis ne tik įstatymais, bet ir žmogiškumu

Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas, vertindamas šiandien spaudoje aprašytą atvejį, kuomet Biržų rajono greitosios pagalbos tarnybos neišvyko padėti vos 4 km atstumu nuo Lietuvos sienos (į Latvijos pusę) į avariją patekusiems Lietuvos Respublikos piliečiams, sako, kad medikai, privalo vadovautis ne tik įstatymais, bet ir žmogiškumu.



„Įstatymai negali reglamentuoti kiekvienos gyvenimiškos situacijos. Dažnai tokiais atvejais privalu pasitelkti žmogiškumą ir sveiką protą. Manau, kad Biržų rajono greitosios pagalbos darbuotoja nusižengė žmogiškosios pagalbos principams, pagal įstatymo raidę vertindama susidariusią situaciją,“ – teigia A. Čaplikas.


Ministro teigimu, sveikatos apsauga yra ta sritis, kurioje gyvenimas priverčia lanksčiau žiūrėti į įstatymuose nustatytas normas. Pasitaiko atvejų, kuomet iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo rezervo ar kitų Sveikatos apsaugos ministerijos lėšų apmokamos ir paslaugos, kurios pagal įstatymą neturėtų būti kompensuotos. „Išskirtiniais atvejais, už savo lėšas grąžiname mūsų šalies piliečius į Lietuvą, apmokame gydymą ir pan. Šis atvejis taip pat yra iš tokių, kuomet būtume žiūrėję į realias aplinkybes ir apmokėję už mūsų piliečiams suteiktą pagalbą,“ – sako ministras.

 

Sveikatos apsaugos ministerijos
Ryšių su visuomene skyrius
El.paštas:
[email protected] , www.sam.lt