Kauno medicinos universiteto klinikų Akių ligų klinikoje atlikta ragenos kerato-protezavimo operacija

Kauno medicinos universiteto klinikų Akių ligų klinikoje pirmą kartą Lietuvoje atlikta ragenos protezavimo operacija. Operavo Akių ligų klinikos vadovas prof. Vytautas Jašinskas kartu su akių ligų gydytoja iš Harvardo universiteto Akių ligų klinikos Ūla Višomirskyte – Jurkūnas.

Operuoti du pacientai: apakę po cheminio bei terminio nudegimo ir jau daugelį metų nematę sužeista akimi. Operacijos metu jiems įdėtas ragenos protezas (keratoprotezas) Bostonas 1, kuris yra gaminamas Harvardo universitetinėje Akių ligų klinikoje. Tris protezus KMUK Akių ligų klinikai padovanojo keratoprotezų pradininkas, prof. Claes Dohlmane iš Harvardo universitetinės Akių ligų klinikos.


Pasak prof. V. Jašinsko, keratoprotezas reikalingas tuomet, kai negalima įprastinė donorinės ragenos transplantacija. Tokių pacientų skaičius yra sąlyginai nedidelis, tačiau keratoprotezavimo operacija šiems pacientams yra paskutinė galimybė atgauti regėjimą.


„Ragena yra skaidri, tai išorinis permatomas akies sluoksnis. Kai ji susidrumsčia, žmogus nebemato. Ragenos drumsčių priežastys įvairios: degeneracinės ligos, infekcijos, taip pat ir dėl traumos, terminiai ir cheminiai nudegimai, kaip buvo operuotų pacientų atveju. Kai ragenos liga yra pažengusi, įprasta donorinės ragenos transplantacija negalima dėl grubių akies obuolio dangalų pakitimų. Išeitis lieka tik viena – ragenos protezas, todėl mes esame dėkingi prof. C. Dohlmane už neįkainojamą dovaną Lietuvos pacientams“ – teigia prof. Vytautas Jašinskas.


Pasak profesoriaus, pacientai šiai operacijai buvo kruopščiai atrinkti, o pati operacijos technika labai sudėtinga: operuojama ir katarakta, modifikuojama rainelė, o keratoprotezas tvirtinamas pirmaimplantavus donoro rageną, nes paciento ragena dėl traumos ar ligos būna išplonėjusi. Po šios operacijos reikalinga speciali ilgalaikė oftalmologo priežiūra. „Taip pat dėkojameNacionaliniam organų transplantacijos biurui už galimybę įvežti keturias donorines ragenas, nes be jų nebūtume galėję atlikti keratoprotezavimo operacijų“- kalbėjo prof. V. Jašinskas. Abu operuoti pacientai jaučiasi gerai, jau pirmą dieną po operacijos operuotomis akimis pradėjo matyti.


Eglė Žemaitienė
KMUK atstovė spaudai
Tel 8-37-326581
El.paštas:[email protected]