Sveikatos apsaugos ministerija ketina centralizuoti viešuosius pirkimus

Vakar sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas ir kiti atsakingi ministerijos pareigūnai susitiko su Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) vadovais ir aptarė galimybę bendradarbiauti, vykdant vaistų, medicinos įrangos bei pagalbos priemonių viešuosius pirkimus. CPVA atlieka Centrinės perkančiosios organizacijos (CPO) funkcijas.



,,Įvairios interpretacijos ir polemikos kylančios dėl viešųjų pirkimų gydymo įstaigose verčia galvoti, kaip tuos pirkimus padaryti skaidrius ir, žinoma, kaip sutaupyti lėšų, nenuskriaudžiant pacientų“, – susitikimo metu sakė A. Čaplikas. Pradėjus organizuoti centralizuotus viešuosius pirkimus sveikatos sistemoje, SAM galėtų tapti pavyzdžiu, kaip turėtų vykti centralizuoti pirkimai visoje valstybėje. ,,Kuriame įrankį, kuris padės taupyti. Mes pradedame dirbti ir kelio atgal nebėra“, – įsitikinęs ministras A. Čaplikas. Tikimasi, kad viešųjų pirkimų organizavimas per CPO leis efektyviau panaudoti valstybės lėšas, skiriamas sveikatos apsaugai. Skaidrinti ir racionalizuoti viešuosius pirkimus skatina gydymo įstaigų patirtis: atskiros ligoninės individualiai vykdo viešuosius pirkimus ir tą pačią medicininę įrangą ar vaistus įsigyja labai skirtingomis kainomis.


Pasak CPVA direktoriaus Viktoro Sirvydžio, organizacijos, viešuosius pirkimus vykdančios per agentūros administruojamą elektroninį katalogą CPO.lt, užsitikrina savo veiksmų skaidrumą. Be to, sudaroma galimybė prekes ir paslaugas įsigyti palankiausiomis kainomis, taupyti pirkimų procedūroms skirtą laiką. CPO paslaugomis jau naudojasi daugiau nei 170 perkančiųjų organizacijų, tarp kurių yra ir sveikatos priežiūros įstaigų. „Bandomasis centralizuotas vaistų pirkimas parodys, ar tokiu būdu galima efektyviai įsigyti ir kitas medicinos prekes, – sakė CPVA direktorius. – Manome, kad mūsų patirtis bus naudinga bendradarbiaujant su Sveikatos apsaugos ministerijos specialistais“.


Artimiausiu metu Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai atliks pirminę poreikių analizę ir CPO bandomajam pirkimui pateiks siūlomų prekių sąrašą.  CPVA įsipareigojo skirti specialistą, pradėsiantį darbus šioje srityje. Viešųjų pirkimų skaidrumas yra svarbi sąlyga visam valstybės viešųjų pirkimų sistemos funkcionavimui. Viešųjų pirkimų sistemos tobulinimas, centralizuojant pirkimus – viena iš Lietuvos Vyriausybės programos nuostatų.


Sveikatos apsaugos ministerijos
Ryšių su visuomene skyrius
Tel.: 266 14 99
El.paštas:
[email protected] , www.sam.lt