JAV eksperimentiniai preparatai tapo prieinamesni

JAV Maisto ir Vaistų Tarnyba (FDA) išleido naujus įstatymus, kurie suteiks galimybę sunkiai sergantiems žmonėms gauti eksperimentinius preparatus bei nurodys vaistų gamintojams, kaip ir kokį mokestį už tuos preparatus jie gali imti, kad padengtų nuostolius.

Šie įstatymai yra skirti pacientams, kurie dėl kažkokių priežasčių negali dalyvauti klinikiniuose tyrimuose ir neturi kitų gydymo variantų. Taip pat yra sukurta internetinė duomenų bazė, kur ligoniai ir jų gydytojai gali surasti informacijos apie tiriamus preparatus. Pabrėžiama, kad nauji įstatymai jokiu būdu nepakeis naujų vaistų aprobavimo procedūros FDA.


Iš tikrųjų galimybė gauti eksperimentinius preparatus yra jau nuo 1970 m., todėl dešimtys tūkstančių sergančiųjų vėžiu, ŽIV/AIDS ar kitomis ligomis gali gauti viltį pasveikti, kuomet kiti aprobuoti vaistai neveiksmingi. Nauji įstatymai tiesiog nurodo paprastesnius būdus šiems preparatams gauti. Be to jie numato pusiausvyrą tarp ligonių poreikių patenkinimo ir jų saugumo užtikrinimo. Tikimasi, kad prašymų gauti eksperimentinius preparatus pacientams ar jų grupėms, padaugės apie 50 proc.


www.pharmatimes.com