Ketinama griežčiau reglamentuoti vaistų reklamuotojų vizitus

Siekdama sumažinti pacientų eiles gydymo įstaigose, skaidrinti kai kuriuos vaistų reklamuotojų veiklos aspektus Sveikatos apsaugos ministerija rengia Farmacijos įstatymo pataisų projektą. Jame numatoma tiksliai apibrėžti, kas laikoma vaistų reklamuotojo vizitu ir nustatyti tokių vizitų į sveikatos priežiūros įstaigas laiką bei jų apmokestinimo tvarką.



Penktadienį įvykusiame Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybės pasitarime buvo pasikeista nuomonėmis dėl dviejų Farmacijos įstatymo pakeitimo variantų. Pasitarime pažymėta, kad vaistų reklamuotojų vizitai į gydymo įstaigas, ypač pacientų priėmimo metu, kelia  teisėtą žmonių pasipiktinimą, verčia juos gaišti eilėse, trumpina bendravimą su gydytoju. Buvo atkreiptas dėmesys ir į galimai neskaidrius tokių vizitų momentus.
 

Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas pasiūlė abu projekto variantus pateikti medikų, pacientų bendruomenėms, kitoms organizacijoms ir pakvietė juos išsakyti savo nuomonę, pastabas, teikti siūlymus. Projektuose vaistų reklamuotojo vizitas apibrėžiamas kaip jo atvykimas į asmens sveikatos priežiūros įstaigą ir susitikimas tik su vienu konkrečiu specialistu informacijai apie reklamuojamą vaistinį preparatą pateikti. Pirmajame variante numatoma, kad toks susitikimas negali vykti specialisto darbo laiku. Be to, šiame variante numatyta, kad vaistų reklamuotojas informaciją apie reklamuojamą vaistą gali pateikti dalyvaudamas asmens sveikatos priežiūros įstaigoje organizuojamuose reklaminiuose renginiuose, gamybiniuose pasitarimuose, bet tik tada, kai sumokėtas gydymo įstaigos vadovo nustatytas mokestis į šios įstaigos sąskaitą. Mokesčio dydžio nustatymo tvarką siūloma tvirtinti sveikatos apsaugos ministrui.


Antrajame variante siūloma nustatyti, kad vaistų reklamuotojo vizitas ir susitikimas su gydytoju negali būti rengiamas oficialiai nustatytomis pacientų priėmimo valandomis. Be to, šiame variante siūloma vaistų reklamuotojo vizitą leisti, tik kai sumokėtas asmens sveikatos priežiūros įstaigos vadovo nustatytas mokestis į šios įstaigos sąskaitą. Mokesčio dydžio nustatymo tvarką taip pat turėtų tvirtinti sveikatos apsaugos ministras.


 

Pastabas ir siūlymus dėl nagrinėjamų variantų teikti iki š.m. lapkričio 13 d. Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos departamentui raštu (Vingrių 6A, Vilnius LT-01141), faksu Nr. 85 2 617881 arba elektroniniu paštu [email protected]

Sveikatos  apsaugos ministerijos
Ryšių su visuomene skyrius
Tel. 2 66 14 99
el.paštas:
samrsv@sam.