Pandeminio gripo situacija Lietuvoje nepavojinga

Lietuvoje š. m. birželio–lapkričio mėnesiais užfiksuoti 68 pandeminio gripo atvejai. Tai rodo, kad situacija šalyje nepavojinga. Lapkričio 3 d. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro virusologinėje laboratorijoje buvo nustatyti 8 nauji pandeminio gripo A(H1N1)v atvejai, tačiau sveikatos apsaugos viceministras Artūras Skikas neabejoja, kad galimam gripo protrūkiui pasiruošta.


Lapkričio 3 d. šeši nauji A(H1N1)v gripo atvejai nustatyti iš ėminių, atvežtų iš Lietuvos karo akademijos, bei du iš Vilniaus asmens sveikatos priežiūros įstaigų. „Pandeminis A(H1N1)v gripo virusas yra nė kiek nepiktesnis už sezoninį gripą. Sergant bet kokio tipo gripu, svarbu neuždelsti ir kreiptis į gydytoją. Ankstyvas gydymas padės išvengti komplikacijų, nes būtent komplikacijos gali rimtai apsunkinti sveikatos būklę“, – sako Sveikatos apsaugos viceministras A. Skikas.


A. Skikas neabejoja, kad galimam gripo protrūkiui pasiruošta. „Gripo gydymui, nesvarbu sezoninio ar pandeminio, esame pasiruošę. Susirgimo gripu atvejų padaugėja kasmet šaltuoju metų laiku. Nepaisant to, kad šiemet galimas ir susirgimų pandeminiu gripu padidėjimas, gydymas yra vienodas abiem atvejais. Vaistų turime, situaciją stebime ir imsimės visų reikalingų priemonių, kad susirgę žmonės būtų išgydyti“, – sako viceministras A. Skikas.


Iš šešių Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnų, kuriems diagnozuotas naujasis A(H1N1)v tipo gripas, karščiuoja tik vienas, tačiau visiems taikomos karantino priemonės, jie gydomi Vilniaus įgulos medicinos ambulatorijoje. Izoliuoti ir stebimi viso per 70 kariūnų, Karo akademijos vadovybė papildomos Sveikatos apsaugos ministerijos pagalbos atsisakė, nes gydomi kariai sveiksta.


Šią savaitę (44-oji metų savaitė) bendras penkių didžiųjų Lietuvos miestų gyventojų sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis (49,2 atv./10 000 gyv.) buvo didesnis nei 2008-2009 metų sezono 44-ąją sav. (38,3 atv./10 000 gyv.). Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis registruotas Klaipėdoje, didžiausias – Vilniuje. Sezoninio gripo epidemija skelbiama kai susirgimų skaičius viršija 100 atvejų 10 000 gyventojų.


Daugiau informacijos apie gripą – Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje www.sam.lt


Sveikatos apsaugos ministerijos
Ryšių su visuomene skyrius
Tel.: 266 14 15
El.paštas:
[email protected] , www.sam.lt