Kaulų čiulpų transplantacijos Lietuvoje atliekamos jau 10 metų

1999 m. spalio 25 dieną Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų (VUL SK) Kaulų čiulpų transplantacijos ir intensyvios chemoterapijos skyriuje buvo atlikta pirmoji Lietuvoje kaulų čiulpų transplantacija. Šiemet skyrius švenčia savo gyvavimo dešimtmetį.



Pasak VUL SK Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro direktoriaus doc. Laimono Griškevičiaus, ši diena svarbi ne tik medikams ar pacientams, tai – visos Lietuvos šventė.

 

„Dar visai neseniai, vos prieš 10-15 metų, sergantieji kraujo vėžiu Lietuvoje negalėjo gauti tinkamo gydymo. Trūko lėšų reikalingiems chemoterapiniams vaistams, nebuvo taikoma didelių dozių intensyvi chemoterapija. Dėl neadekvataus gydymo, daug pacientų mirdavo, o remisiją, kurios metu galima būtų atlikti kaulų čiulpų transplantaciją ir tokiu būdu išgelbėti žmogų, pasiekdavo retas. Tačiau ir minėtą remisiją pasiekusiųjų pacientų situacija buvo nepavydėtina – kaulų čiulpų transplantacijOS būdavo atliekamos tik užsienyje, jos kainavo labai brangiai, lėšų skyrimą stabdydavo begalinis biurokratinis mechanizmas, todėl dažnai, belaukiant išganingosios procedūros, liga atsinaujindavo ir jos baigtis būdavo pati blogiausia“ – sako L.Griškevičius.

 

Anot hematologų, lietuvius pacientus, kuriems kaulų čiulpų transplantacija atlikta užsienyje, galima suskaičiuoti ant rankos pirštų.

 

Šiandien situacija kitokia. Jei 1999 m. VUL SK atliktos 2 kaulų čiulpų (KČ) transplantacijos, tai 2008 metais – 125. „Pas mus – gydomi sunkiomis onkohematologinėmis ir kai kuriomis kitomis onkologinėmis ligomis sergantys pacientai, kuriems reikalinga didelių dozių intensyvi chemoterapija, kaulų čiulpų transplantacija“-pasakoja L.Griškevičius.

 

Kaulų čiulpų transplantacijos ir intensyvios chemoterapijos skyriuje gydoma aplazinė anemija, ūminės leukemijos, lėtinė mieloleukemija, Hodžkino liga, ne Hodžkino limfomos, daugybinė mieloma ir kitos piktybinės kraujo ligos. Taip pat gydomi sergantieji solidiniais navikais – Ewing’o sarkoma, germinacinių ląstelių sarkoma, angiosarkoma, seminoma.

 

Šiame skyriuje visiems pacientams teikiama psichologinė pagalba: konsultavimas, emocinės krizės įveikimas, palaikomoji terapija, relaksacijos technikos.

 

Kaulų čiulpų transplantacijos ir intensyvios terapijos skyriui vadovauja vienas iš garsiausių Lietuvos hematologų, jo įkūrėjas dr. Igoris Trociukas. Prieš įsikuriant skyriui, gydytojas I. Trociukas tobulinosi Italijoje, vėliau 1998 m., įgijo Kaulų čiulpų transplantologijos specializaciją Silezijos Medicinos akademijoje Katovicuose, Lenkijoje. Dr. I. Trociukas kasmet dalyvauja Europos Kaulų čiulpų transplantacijos bendrijos suvažiavimuose, kur savo patirtimi dalijasi su Europos hematologais.

 

Onkohematologinių ligonių bendrijos pirmininkė Dalia Bielskytė, pati praėjusi sunkų gydymosi kelią, Kaulų čiulpų transplantacijos ir intensyvios terapijos skyriaus įkūrimą prieš 10 metų Lietuvoje vadina stebuklu. Prie šio stebuklo savo atsidavimu, žiniomis ir pasiaukojančiu darbu yra prisidėję Artūras Slobinas, Dalia Jasinskienė, Laimonas Griškevičius, doc. Jonas Balsys bei kiti medikai.

 

Šiandien Lietuva turi ne tik Kaulų čiulpų transplantacijos skyrių, kuriame per dešimtmetį atlikta beveik 600 kalulų čiulpų transplantacijų, bet ir Negiminingų kaulų čiulpų donorų registrą, kuriame 2004 m. buvo 250 potencialių donorų (dabar jų – beveik 4000). „Visa tai – didžiulės Lietuvos medicinos pergalės, suteikiančios viltį ir galimybę pasveikti šimtams onkologinėmis kraujo ligomis sergančių pacientų“- reziumuoja D.Bielskytė..


Kontaktams:
Gitana Letukienė
VUL Santariškių klinikos
Vyr.specialistė ryšiams su visuomene
Tel.: +370 5 2365097; +370 6 55 19339
El.p.:
[email protected]
www.santa.lt