Lietuvoje pradėjo veikti Nacionalinis išsėtinės sklerozės registras

Šių metų lapkričio 6 dieną Kaune oficialiai pristatytas Nacionalinis išsėtinės sklerozės registras. Sukurtas registras sveikatos apsaugos darbuotojams leis geriau pasirūpinti sergančiaisiais išsėtine skleroze bei palengvins kovą su šia liga.

Nacionalinio išsėtinės sklerozės registro sukūrimas yra žingsnis link „e-medicinos“ paslaugų Lietuvoje. Šis registras yra sistema, kurioje, remiantis medicinine dokumentacija ir papildoma pacientų apklausa, renkami ir kaupiami duomenys apie žmones, sergančius išsėtine skleroze. Nacionalinis išsėtinės sklerozės registras tarnaus kaip svarbus epidemiologinės informacijos šaltinis mokslininkams, sveikatos apsaugos darbuotojams, pacientams ir visai išsėtinės sklerozės bendruomenei. Registras parengtas pagal jau kai kuriose ES šalyse veikiančią programą, jį kurti padėjo gydytojai iš 9 Lietuvos apskričių.


Nacionalinio išsėtinės sklerozės registro projektą parengė ir įgyvendino Kauno medicinos universiteto lektorė, Klaipėdos išsėtinės sklerozės centrui vadovaujanti gydytoja dr. Lina Malcienė. „Nacionalinis išsėtinės sklerozės registras leis tiksliau planuoti sveikatos apsaugos poreikius, stebėti pokyčius gydant pacientus bei suteiks lengvą prieigą prie reikiamos informacijos su išsėtinės sklerozės pacientais dirbantiems gydytojams. Nacionalinis išsėtinės sklerozės registras yra tęstinė veikla, todėl jame ir toliau bus kaupiama informacija apie išsėtine skleroze sergančius pacientus“, – teigia gydytoja Lina Malcienė.


Išsėtinė sklerozė – lėtinė liga, kuria sergant pažeidžiamas galvos, nugaros smegenų ir periferinės nervų sistemos ryšys. Simptomai skiriasi priklausomai nuo ligos eigos, tačiau dažniausiai pasireiškia miglotu, neryškiu regėjimu, pusiausvyros sutrikimais, silpnumo pojūčiu, galūnių tirpimu ar dilgčiojimu. Pirmieji ligos požymiai dažniausiai pasireiškia 20–40 metų žmonėms. Išsėtinė sklerozė iki šiol yra nepagydoma liga, tačiau ankstyvas diagnozavimas ir paskirtas tinkamas gydymas sulėtina ligos progresavimą.


Papildoma informacija:
Lina Malcienė, +370 698 32 908