Dėl vienodų konkurencijos sąlygų

Provincijos vaistinių asociacija pritarė ir pritaria SAM 2009.07.10 Įsak.Nr.V-572 “Dėl vaistų prieinamumo gerinimo ir jų kainų mažinimo priemonių plano patvirtinimo” 2.2 p. ketinimams 2009 metų IV ketvirtyje užtikrinti, kad tų pačių kompensuojamųjų vaistų mažmeninės kainos ir pacientų priemokos už jas būtų vienodos visose Lietuvos vaistinėse. Asociacijos nariai, kitos vaistinės,pavieniai asmenys kreipiasi į mus, valstybės kontroliuojančias institucijas, konkurencijos, vartotojų teisių gynimo organizacijas,kreipėsi ir gautų atsakymų pagrindu žada kreiptis toliau į atitinkamas ES struktūras dėl dviprasmiškos vaistinių tinklų reklaminės medžiagos ir veiklos.


Yra nustatytos TLK ir vaistinių teisės,įsipareigojimai ir atsakomybė dėl vaistų ir MPP, už kuriuos apdraustiesiems yra apmokama iš PSDF biudžeto lėšų, išdavimo apdraustiesiems ir šių vaistų ir MPP įsigijimo išlaidų vaistinėms kompensavimas. Vaistinės įsipareigojo išduoti ir apskaityti vaistus ir MPP pagal sutarties metu galiojantį SAM patvirtintą kompensuojamųjų vaistų ir MPP sąrašą bei kitus galiojančius vaistų ir MPP, kurių įsigijimo išlaidos kompensuojamos iš PSDF biudžeto,kompensavimo ir išdavimo tvarką reglamentuojančius norminius aktus.


2009 metų “Camelia vaistinė” reklaminiame informaciniame leidinyje Nr.6(32) buvo teigiama, kad perkant kompensuojamuosius vaistus:-100% nuolaida priemokai.Asociacija disponuoja informacija, kad piliečiai buvo apgaudinėjami,nes priemoka dažnai buvo imama. Laiks nuo laiko pasireiškia trumpalaikiai alternatyvūs valstybiniam-? “nauji” kompensavimo šaukiniai.”Camelia vaistinė”2009 m.reklaminiame informaciniame leidinyje Nr.11(37) teigiama : Sumažėjo net 100 priemokų iš populiariausių kompensuojamųjų vaistų sąrašo**!(**Pagal UAB “Nemuno vaistinės” patvirtintą sąrašą.) “Eurovaistinė” Liepa 2009.07.01-2009.07.31 leidinyje teigiama: Iki 100% nuolaidos kompensuojamųjų vaistų priemokoms priemokas mokėkite eurolitais.Įsigyjant kompensuojamuosius vaistus,įtrauktus į UAB “Eurovaistinė”patvirtintą vaistų sąrašą ir pateikus kompensuojamųjų vaistų pasą.


Kaip gali būti suderinami geros moralės principai papirkinėjant ar supirkinėjant kompensuojamųjų vaistų receptus?”Litfarma vaistinė” 2009 m.reklaminiame informaciniame leidinyje Nr.11 teigiama: Jūsų laukia DOVANA už kiekvieną kompensuojamąjį vaistų receptą!…nuo šiol ir priemokai dengti! Už kiekvieną kompensuojamąjį receptą dovanų gausite 5 Litfarmos litus.”Eurovaistinė” Liepa 2009.07.01-2009.07.31 leidinyje teigiama: Iki 100% nuolaidos kompensuojamųjų vaistų priemokoms priemokas mokėkite eurolitais +2 Eurolitai už kiekvieną receptą.

Ar vaistinių tinklai sudarę sutartis su gydymo įstaigomis,turi savo kompensuojamųjų vaistų pasus,
ar savo lėšomis dengia ir valstybei priklausančią dengti apdraustųjų piliečių kompensavimo dalį? Kodėl toleruojamas valstybės kompensavimo sistemos iškraipymas neužtikrinant vienodų pastovių galimybių visiems respublikos gyventojams,dirbtinai bloginant rinkos sąlygas?


Atkreiptinas dėmesys, kad Europos Teisingumo teismas ne viename sprendime pažymėjo (pvz. sprendimas Europemballage ir Continental Can prieš Komisiją), kad Europos Bendrijos Sutarties 82 straipsnis draudžia ne tik veiksmus, galinčius tiesiogiai pažeisti vartotojo interesus, bet ir veiksmus, kurie pažeidžia jų interesus iškreipdami veiksmingą konkurenciją. Dominuojančių įmonių taikomos nuolaidos ir premijos gali pažeisti EB 82 straipsnį, tuo pažeisti įtvirtintą sąžiningos konkurencijos principą. Nors minėta sutartis reguliuoja santykius tarp valstybių narių, tačiau, anot Teisingumo Teismo, tų pačių principų turi būti laikomasi ir valstybės narės vidaus rinkoje.


Tik keletas atsitiktinai paimtų pavyzdžių rodo,kad tokiomis aplinkybėmis praktiškai neįmanoma teikti kokybiškas farmacines paslaugas. Asociacija laukia išsamaus atsakymo,linki ir tikisi ryžtingų žingsnių harmonizuojant farmacijos sistemą.








Provincijos vaistinių asociacijos
valdybos pirmininkasSaulius Jasiulevičius