Rygoje kalbama apie sveikatos sistemų atsaką į visuotinę krizę

Lapkričio 12 d. Latvijos sostinėje Rygoje prasidėjo dvi dienas truksiantis Baltijos politikos dialogas „Sveikatos sistemų atsakas į visuotinę ekonomikos krizę: sveikatos politikos galimybių ir strategijų analizė". Renginyje dalyvauja Lietuvos Sveikatos pasaugos ministerijos delegacija, vadovaujama viceministrės Janinos Kumpienės.

Dialogą surengė Latvijos Sveikatos apsaugos ministerija, Pasaulio sveikatos organizacija, Europos sveikatos sistemų ir politikos observatorija. Trijų Baltijos valstybių sveikatos politikos formuotojai bei administratoriai, padedami Pasaulio sveikatos organizacijos, Europos Komisijos ekspertų, detaliai analizuoja ekonominės krizės pasekmes sveikatos apsaugai bei žingsnius, kurių kiekviena iš šalių imasi, kovodama su tomis pasekmėmis. „Nepaprastai svarbus renginys, kuriame ne tik dalinamės patirtimi, bet ir galime sau pasitvirtinti, kad sveikatos sistemos pertvarkos kelias, kurį Lietuvoje pasirinkome, paremtas tokiais pat argumentais, kuriais remiasi ir kaimyninės šalys kovodamos su krize savo sveikatos apsaugos sistemose", – sako viceministrė J. Kumpienė. Anot J. Kumpienės, galima džiaugtis, kad Lietuvai nėra būtinybės imtis tokių radikalių reformų sveikatos apsaugoje, kokių priversti imtis kaimynai latviai. „Nors einame ta pačia kryptimi, skirtumas tas, kad estai analogišką ligoninių pertvarką įvykdė jau prieš daugelį metų, o latviai buvo priversti ją įvykdyti per paskutiniuosius tris mėnesius labai radikaliai. Tuo tarpu mūsų situacija palieka šiek tiek erdvės pereinamajam laikotarpiui ar gilesnėms diskusijoms apie sveikatos sistemos pertvarką", – sako viceministrė.

Dialogo išvakarėse Rygoje vyko trijų Baltijos šalių ministrų susitikimas, kuriame buvo pasikeista nuomonėmis dėl Baltijos Asamblėjos Socialinių reikalų komiteto pateikto siūlymo skatinti bendrą Baltijos šalių vaistų ir medicininių priemonių pirkimo sistemą, kalbėta apie teisines prielaidas tokiai sistemai sukurti. Susitikime taip pat kalbėta apie galimybes rengti bendrus „abipus sienos" sveikatos apsaugos projektus, panaudojant ES fondų lėšas, pasikeista nuomonėmis apie ekonominę situaciją ir priemones taikomas krizei įveikti, gripo sergamumą ir kovą su juo Baltijos šalyse.


Sveikatos apsaugos ministerijos
Ryšių su visuomene skyrius
Tel.: 2 66 14 99
el.paštas: [email protected]