Lapkričio 18-oji – Pasaulinė lėtinės obstrukcinės plaučių ligos diena

Lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL) – lėtinė liga, pažeidžianti kvėpavimo takus. Ją sukelia ilgalaikis įkvepiamų kenksmingų dalelių ar dujų, dažniausiai tabako dūmų, poveikis plaučiams. Tada kvėpavimo takų spindis susiaurėja ir orui sunku patekti į plaučius ir pasišalinti iš jų.


LOPL pradžia dažnai nepastebima, ji progresuoja lėtai ir plaučių funkcija labiau sutrinka tik po ilgamečio, 10 metų ir ilgesnio, rūkymo ar nuolatinio dulkių, chemikalų poveikio. Ligos pradžioje simptomai minimalūs arba jų visai nėra, todėl pacientai į gydytojus nesikreipia, o liga dažnai diagnozuojama tik sulaukus vyresnio amžiaus. Tada ji jau būna gerokai išplitusi.


LOPL yra rimta sveikatos problema – viena pagrindinių sergamumo ir mirtingumo priežasčių pasaulyje. Šiandien tai ketvirtoji mirtingumo priežastis ir vienintelė lėtinė liga pasaulyje, dėl kurios didėja mirtingumas. Šiuo metu pasaulyje serga per 500 milijonų žmonių, kasmet miršta 3 milijonai, o Europoje – iki 300 tūkst. žmonių, Lietuvoje medicininės statistikos duomenimis, sergančių LOPL žmonių skaičius siekia per 60 000, kasmet nuo jos miršta apie vieną tūkstantį asmenų. Numatoma, kad artimiausią dešimtmetį pasaulyje LOPL ir toliau plis, o mirtingumas nuo šios ligos didės. Taigi, visuomenei tenka reikšminga ir vis didėjanti ekonominė bei socialinė sergamumo šia liga našta. LOPL gydymas kainuoja daugiau negu astmos, ir 50–75 proc. šių sąnaudų tenka paslaugoms, kurių prireikia paūmėjus ligai.


Pasaulinė LOPL diena buvo inicijuota ir kasmet minima nuo 2002 m. Šių metų LOPL dienos šūkis vėl yra „Dūstantysis – ne bejėgis“. Šiuo šūkiu norima pabrėžti, kad dusulys ir kiti ligos simptomai nėra žmogaus fiziologinio senėjimo pasekmė, o gali būti pirmieji ligos požymiai. Kiekvienas rūkalius gali sirgti LOPL ir jam galima padėti, jei jis kreipsis pagalbos. LOPL dienos tikslas – atkreipti visuomenės, politikų, medikų dėmesį į didėjančią LOPL grėsmę, paskatinti imtis profilaktikos priemonių, kuo anksčiau diagnozuoti ligą, laiku ir veiksmingai ją gydyti.



Doc. Kęstutis Malakauskas
KMU Pulmonologijos ir imunologijos klinika