Vyresni amerikiečiai kenčia nuo didelio vartojamų vaistų skaičiaus

Atlikus apklausą nustatyta, kad ketvirtadalis vyresnių kaip 65 m. amerikiečių kasdien vartoja 10–19 skirtingų receptinių preparatų, pusė (51 proc.) per dieną išgeria bent 5 skirtingas tabletes. 57 proc. apklaustųjų pareiškė nuolatos pamirštantys gerti savo vaistus, ir kuo daugiau skirtingų vaistų jie geria, tuo dažniau juos pamiršta: taip atsitinka 63 proc. vartojančių daugiau nei 5 preparatus ir 51 proc. vartojančių mažiau vaistų pacientų.

Be to, 34 proc. JAV senjorų, vartojančių daugiau nei 5 vaistus, mano žinantys nepakankamai apie jiems paskirtą gydymą ar galimą jo šalutinį poveikį, o 35 proc. abejoja, ar gebėtų išvardyti visus jiems paskirtus vaistus.
Daugybės vaistų vartojimas neigiamai veikia ir vyresnių žmonių finansinę padėtį: 40 proc. jų nuolatos nerimauja, ar galės sau leisti visus preparatus. Taip pat juos jaudina šalutinis vaistų poveikis (23 proc.) bei tarpusavio sąveika (17 proc.). Geresnius rezultatus parodė žmonės, dalyvaujantys Medicare programoje, skirtoje supažindinti vyresniems žmonėms su vartojamais vaistais, jų vartojimo būdais, šalutiniu poveikiu ir kt.


www.pharmatimes.com