Tiotropiumas – saugus preparatas nuo LOPL

JAV kontrolieriai paskelbė, kad nenustatė jokios kardiovaskulinės rizikos, susijusios su kompanijų „Boehringer Ingelheim“ ir „Pfizer“ preparato nuo lėtinės obstrukcinės plaučių ligos (LOPL) vartojimu.

JAV Maisto ir vaistų valdyba (FDA) suabejojo preparato saugumu 2008 m. rugsėjį, kada Amerikos medicinos asociacijos žurnale pasirodė metaanalizės duomenys, rodantys, jog tiotropiumas yra susijęs su didesne kardiovaskulinės mirties, miokardo infarkto ir insulto rizika. Tačiau gamintojai energingai neigė šį ryšį, o dabar ir FDA jiems pritarė. Atlikus visos turimos informacijos analizę, nebuvo nustatyta jokio ryšio tarp tiotropiumas vartojimo ir didesnės sunkaus šalutinio poveikio rizikos. Taigi Valdyba rekomenduoja gydytojams ir toliau skirti šį preparatą savo pacientams taip, kaip nurodyta jo etiketėje.
Bet šį mėnesį „Pfizer“ sulaukė ir blogų žinių. Kompanijai buvo iškelti 3 asmeniniai ieškiniai nuostoliams padengti. Teigiama, kad mesti rūkyti padedančio preparato vareniklinas vartojimas baigėsi pacientų bandymais žudytis bei sėkmingai įvykdytomis savižudybėmis.


www.pharmatimes.com