Prasidėjo geriamojo vaisto nuo cukrinio diabeto GLP-1 bandymai

Kompanija „Novo Nordisk“ pradėjo ilgo veikimo geriamojo į gliukagono panašaus peptido 1 (GLP-1) analogo, skirto cukriniam diabetui gydyti, I fazės bandymus. Tyrimo, jau prasidėjusio Didžiojoje Britanijoje, tikslas yra įvertinti preparato NN9924 saugumą, toleravimą ir biologinį prieinamumą. Jame dalyvaus apytiksliai 155 sveiki savanoriai, rezultatų laukiama 2011 m.


Praėjusią vasarą Europoje pasirodė vieną kartą per dieną vartojamas leidžiamas GLP-1 preparatas liraglutidas. Gamintojas pripažįsta, kad yra nemenkas iššūkis pagaminti geriamąją vaisto formą, ypač pasiekti jo reikiamą biologinį prieinamumą, tačiau NN9924 susidorojo su šiais sunkumais dėl kompanijos „Emisphere“ technologijos, lengvinančios pasisavinimą iš žarnyno. Tyrimui prasidėjus ši kompanija gavo 2 mln. JAV dolerių.


GLP-1 yra natūralus hormonas, kuris skatina insulino išsiskyrimą tik tada, kai gliukozės koncentracija kraujyje yra per didelė. Dabar „Novo Nordisk“ laukia liraglutido aprobavimo JAV, kad šis preparatas galėtų konkuruoti su kartą per savaitę vartojamu panašiu „Eli Lilly“ ir „Amylin“ preparatu eksenatidu.


www.pharmatimes.com