Atvirų durų diena Radiacinės saugos centre

Radiacinės saugos centre (RSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos vyko atvirų durų diena, kurios metų RSC lankėsi visuomenės ir žiniasklaidos atstovai, norintys daugiau sužinoti apie jonizuojančiąją spinduliuotę, jos naudojimo sritis ir radiacinę saugą.


RSC labai daug dėmesio skiria ryšių su visuomene palaikymui ir Lietuvos gyventojų informavimui radiacinės saugos klausimais. RSC internetinėje svetainėje nuolat publikuojami ir skelbiami plačiajai visuomenei bei specialistams skirti įvairūs leidiniai bei informaciniai pranešimai. Daug dėmesio skiriama ir tiesioginiam bendravimui su įvairių visuomenės grupių atstovais organizuojant seminarus, ekskursijas, atvirų durų dienas. Štai ir šiemet organizuotų atvirų durų dienos metu RSC apsilankę svečiai buvo plačiau supažindinti su RSC veikla siekiant užtikrinti Lietuvos gyventojų apsaugą nuo žalingo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio.



RSC specialistai pristatė svečiams pranešimus įvairiais visuomenę dominančiais radiacinės saugos klausimais. Susitikimo su lankytojais metu specialistai aiškino kodėl yra pavojinga jonizuojančioji spinduliuotė ir kaip galima nuo jos apsisaugoti, pateikė informaciją apie gyventojų kasdieną vartojamų maisto produktų ir geriamojo vandens taršą radionuklidais, radono, esančio gyvenamose patalpose bei žemės gelmėse žmonių sveikatai keliamą riziką bei konsultavo įvairių medicininių procedūrų metu gaunamos apšvitos klausimais.


Į visus rūpimus klausimus atvirų durų dienos dalyviai gavo išsamius RSC specialistų atsakymus. Svečiai turėjo galimybę apsilankyti RSC Radiologinių tyrimų ir Individualiosios dozimetrijos laboratorijose, kur buvo supažindinti su specialistų naudojama radiometrine ir dozimetrine įranga, jos galimybėmis vertinant taršą radionuklidais bei kiekvieno iš mūsų gaunamą apšvitą. Be to visi norintys galėjo įsigyti RSC leidinių įvairiomis radiacinės saugos temomis.