Apsauginių priemonių naudojimas odontologinėje rentgenodiagnostikoje

Kiekvienais metais Lietuvoje daugėja odontologijai skirtos rentgenodiagnostinės įrangos – intraoralinių, panoraminių, tūrinių kompiuterinės tomografijos bei įprastinių kompiuterinės tomografijos aparatų, pritaikytų odontologiniams tyrimams.


Taikant rentgenodiagnostikos procedūras, pagrindine problema išlieka pacientų radiacinės saugos užtikrinimas. Procedūrų metu apšvitą gauna ne tik tiriamasis organas, bet ir aplinkiniai audiniai bei organai. Viena iš priemonių, skirtų aplinkiniams organams apsaugoti nuo nereikalingos apšvitos, yra apsauginių priemonių naudojimas, tačiau neteisingai arba netikslingai naudojant apsaugos priemones, jos neduos jokio efekto radiacinės saugos požiūriu, o atskirais atvejais gali net pakenkti tyrimo kokybei.

 

Griežtų reikalavimų kada ir kokias apsaugas taikyti nėra, o skirtingose šalyse šios problemos sprendžiamos labai įvairiai. Todėl Europos Komisija išleido Europos radiacinės saugos odontologinėje radiologijoje rekomendacijas

 

(Radiation Protection 136. European guidelines on radiation protection in dental radiology. The safe use of radiographs in dental practice. Issue No.136, European Commission, Belgium, 2004, http://ec.europa.eu/energy/nuclear/radioprotection/publication/doc/136_en.pdf), kuriose yra aptartas ir apsauginių priemonių naudojimas.

 

Atliekant odontologinius rentgenodiagnostikos tyrimus, pacientų apsaugai dažniausiai naudojamos švinuotos prijuostės ir švinuotos skydliaukės apykaklės. Remiantis minėtomis rekomendacijoms, švinuotos prijuostės neapsaugo nuo išsklaidytosios rentgeno spinduliuotės kūno viduje, o panoraminės dantų rentgenografijos atveju gali trukdyti tyrimo atlikimui ir pabloginti vaizdo kokybę. Nors odontologinės radiologijos tyrimų metu lyties organai gauna labai mažas apšvitos dozes, švinuotų prijuosčių naudojimas rekomenduojamas tam, kad pacientas jaustųsi ramiau. Odontologinių rentgenodiagnostikos procedūrų metu lyties organų apšvita naudojant ir nenaudojant švinuotų prijuosčių skiriasi nedaug. Paciento radiacinės saugos požiūriu, kur kas didesnį efektą duoda jautresnių filmų (E greičio klasės) ir stačiakampio formos kolimacijos naudojimas nei naudojamos švinuotos prijuostės.

 

Skydliaukė yra vienas jautriausių galvos ir kaklo srities organų, dažnai gaunantis apšvitą nuo išsklaidytosios, o kartais ir tiesioginės rentgeno spinduliuotės. Kadangi žmonių iki 30 metų jonizuojančiosios spinduliuotės sukelta rizika susirgti skydliaukės vėžiu yra didesnė nei vyresnio amžiaus žmonių, kai kas teigia, kad švinuotos skydliaukės apykaklės turi būti naudojamos intraoralinių rentgenografijos procedūrų metu, nežiūrint į tai, kad taisyklingai naudojamos aukščiau paminėtos apšvitos dozių mažinimo priemonės (E greičio klasės filmų ir stačiakampio formos kolimacijos naudojimas) duoda panašų efektą. Kaip jau buvo minėta, panoraminių dantų rentgenografijos procedūrų metu paciento apsaugos, tame tarpe ir švinuotos skydliaukės apykaklės, nėra tinkamos naudoti, nes gali trukdyti ir pabloginti vaizdo kokybę. Atliekant cefalometrinius tyrimus, švinuota skydliaukės apykaklė turi būti naudojama jei rentgeno spinduliuotės laukas gali apimti skydliaukės plotą. Galvos kompiuterinės tomografijos metu švinuotos skydliaukės apykaklės turi būti naudojamos todėl, kad jos 45 % sumažina skydliaukės apšvitos dozę.              

 

Radiacinės saugos centras atkreipia dėmesį į tai, kad įvairių konferencijų, seminarų ir mokymo kursų metu ar atskirų asmenų išdėstytos nuomonės dėl radiacinės saugos priemonių taikymo būtinumo arba netaikymo negali būti pagrindu užtikrinant radiacinės saugos kontrolę ir priežiūrą, kol nėra išdėstyta oficiali reguliuojančiosios institucijos pozicija. Atsižvelgdamas į aukščiau išvardintus faktus ir vykdant odontologijos kabinetų priežiūrą ir kontrolę Radiacinės saugos centras prašo laikytis nuostatos, kad atliekant odontologijai reikalingas rentgenodiagnostikos procedūras, išskyrus panoramines dantų rentgenografijos procedūras, pacientų radiacinei saugai užtikrinti turi būti naudojamos švinuotos skydliaukės apykaklės arba kitos švinuotos priemonės, apsaugančios skydliaukę nuo apšvitos. Reikalauti kitokių specialių švinuotų apsaugos priemonių, papildomai apsaugančių ir kitas žmogaus kūno dalis, nereikia. Naudoti ar nenaudoti švinuotą skydliaukės apykaklę, atliekant panoraminės dantų rentgenografijos procedūras, sprendžia procedūrą atliekantis specialistas, atsižvelgdamas į galimą minėtos apykaklės įtaką procedūros kokybei.