Valstybinė ligonių kasa kviečia prisidėti prie korupcijos prevencijos sveikatos sistemoje

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos parengė korupcijos prevencijos dokumentų projektus ir kviečia sveikatos sistemos institucijas, organizacijas ir visuomenę teikti pasiūlymus dėl šiuose projektuose numatytų korupcijos prevencijos priemonių.


Iki šiol VLK vadovavosi VLK korupcijos prevencijos programa, patvirtinta VLK direktoriaus įsakymu 2006 metais, ir įgyvendino priemones, numatytas VLK korupcijos prevencijos programos priemonių 2009 – 2010 metų plane.


Naujosios korupcijos prevencijos programos projektas ir priemonių įgyvendinimo 2010-2011 metų plano projektas yra parengti atsižvelgus į daugelio institucijų – teritorinių ligonių kasų, Sveikatos apsaugos ministerijos, Specialiųjų tyrimų tarnybos ir kitų – pasiūlymus. Rengiant šiuos projektus, bene svarbiausia buvo nustatyti korupcijos prevencijos priemones toms sritims, kuriose didžiausia korupcijos pasireiškimo tikimybė. Dokumentų projektus rengė ir diskusijose apie korupcijos prevenciją sveikatos sistemoje dalyvavo valstybinės ir teritorinių ligonių kasų darbuotojai – jiems teks užduotis įgyvendinti numatytas priemones.


Korupcijos prevencija sveikatos sistemoje – ne tik ligonių kasų rūpestis. Tik bendradarbiaujant visoms sveikatos sistemos institucijoms ir organizacijoms, įtraukiant visuomenę, bendromis pastangomis galėsime prisidėti prie korupcijos rodiklių Lietuvoje gerėjimo, visuomenės tolerancijos korupcijai mažinimo.


Projekto rengėjų nuomone, daugiausia dėmesio turi būti skiriama šioms sritims:




  • ligonių kasų veiklos koregavimo priemonėms, nukreiptoms į privalomojo sveikatos draudimo biudžeto planavimą ir paskirstymą;


  • VLK veiklai, susijusiai su teritorinių ligonių kasų veiklos koordinavimu ir kontrole;


  • veiklai, susijusiai su centralizuotai perkamų galūnių, sąnarių ir protezų, vaistinių preparatų ir MPP viešųjų pirkimų procesų tobulinimu;


  • ligonių kasų veiklos viešinimu, ligonių kasų darbuotojų ir visuomenės nepakantumo korupcijai ugdymui.

Skelbdami šių dokumentų projektus, kviečiame institucijas ir visuomenę savo pasiūlymais prisidėti prie korupcijos mažinimo sveikatos sistemoje.


Pastabas ir pasiūlymus prašome pateikti iki 2010-05-01 e. paštu Ženetai Logminienei, VLK korupcijos prevencijos koordinavimo ir kontrolės komisijos pirmininkei [email protected]