Pakoreguoti reikalavimai grožio paslaugų sveikatos saugai

Grožio paslaugų saugos reglamente atsisakyta administracinę naštą didinančių, tačiau  neturinčių tiesioginės įtakos paslaugų gavėjo sveikatai, reikalavimų. Sveikatos apsaugos ministro Raimondo Šukio įsakymu pakeistoje Lietuvos higienos normoje HN 117:2007,  neliko kai kurių biurokratinių reikalavimų, sunkinančių sąlygas verslui.


Pavyzdžiui, atsisakyta reikalavimo paskirti už įmonės pirmosios pagalbos rinkinio priežiūrą ir jo papildymą atsakingą asmenį, paviršių, įrankių ir rankų dezinfekcijai leista naudoti tiek biocidus, tiek medicinos prietaisus, registruotus Europos Sąjungoje pagal jų gamintojo nurodytą paskirtį. Pakeistoje higienos normoje neliko ir šiuo metu sunkiai įgyvendinamo, bet neturinčio įtakos paslaugos gavėjo sveikatos saugai reikalavimo trims darbo vietoms įrengti ne mažiau kaip vieną specialią praustuvę plaukams plauti, leidžiama skalbyklą įrengti ne tik atskiroje patalpoje.

 

Pakeistoje higienos normoje taip pat numatyta galimybė neįsirengti savo skalbyklos, jeigu grožio salonas sudaro sutartį su skalbimo ir instrumentų sterilizacijos paslaugas teikiančia įmone. Jei grožio paslaugas teikiantis salonas yra įsikūręs visuomeninės paskirties pastate, jam nebūtina įsirengti atskiro tualeto, tuomet, kai yra atskiras bendro naudojimo tualetas, įrengtas ne toliau kaip 50 m nuo grožio paslaugų teikimo patalpų.

 

Siekiant išvengti neaiškių ir dviprasmiškai suprantamų nuostatų, Lietuvos higienos normos HN 117:2007 pakeitime patikslintos kai kurios nuostatos. Pavyzdžiui, patikslinti valymo, dezinfekcijos ir sterilizacijos reikalavimai A ir B kategorijos paslaugoms teikti naudojamiems instrumentams.

Nuo šiol grožio paslaugų teikėjai, atidarę kosmetikos gaminį, galiojantį ilgiau nei 30 mėnesių (šie gaminiai žymimi atidaryto indelio simboliu su nurodytu tinkamumo naudoti terminu) privalės jį registruoti Kosmetikos gaminių, kurių tinkamumo naudoti terminas yra ilgesnis kaip 30 mėnesių, pakuotės atidarymo datos registre. Šiuo reikalavimu siekiama išvengti kosmetikos gaminių su pasibaigusiu galiojimo terminu naudojimo, ypatingai teikiant veido ir kūno priežiūros paslaugas.

 

Lietuvos higienos normoje HN 117:2007 pateiktas ir Grožio paslaugos teikimo aprašo pavyzdys, kuriame turės būti nurodomas tikslus paslaugos pavadinimas, asmenys kuriems paslauga negali būti teikiama dėl jų ligos, amžiaus, organizmo būklės, paslaugos procedūros aprašymas, įtraukiant jos etapus, naudojamas priemones ir įrangą, galimas komplikacijas.

 

 

Daugiau informacijos:
SAM Visuomenės sveikatos departamento
Viuomenės sveikatos priežiūros skyriaus
vyr. specialistė Ieva Kisielienė, tel. 266 14 64.

 

Sveikatos apsaugos ministerijos
Ryšių su visuomene skyrius