Naujausias portalo ,,Sveikata – ES" informacinis biliutenis, skirtas nelygybei sveikatos priežiūros srityje

Per pastarąjį dešimtmetį nepaprastai sustiprėjo moralinės ir ekonominės priežastys mažinti ES šalių ir jų regionų nelygybę sveikatos priežiūros srityje. ES visuomenės sveikatos veiklos programomis buvo remiamos pastangos rinkti faktus ir rengti atitinkamas strategijas ir priemones.


Europos Komisijos 2009 m. dokumente „Solidarumas sveikatos priežiūros srityje“ pradėta nagrinėti, kokio sudėtingo politinių ir praktinių priemonių paketo reikia, norint veiksmingai spręsti šias problemas.

 

Eilės tvarka ES pirmininkaujančios šalys parodo, kad vyriausybės vis labiau suvokia problemos mastą. Tai svarbus būsimų sprendimų ženklas. Šiuo metu ES pirmininkaujanti Ispanija aktyviai ragina imtis praktinių veiksmų, visų pirma įvertinti ir suvokti poreikius.

 

Tai nėra vien sveikatos priežiūros sistemų užduotis, nors būtinybė jas sistemingai perorientuoti į ligų prevenciją ir sveikatingumo skatinimą yra gyvybiškai svarbi sprendimo dalis, ypač kaip esminis atsakas į dideles būsimas ekonomines ir socialines krizes. Tai ypač svarbu dabar, kai nustatomi strategijos „Europa 2020“ prioritetai.

 

ES institucijoms tenka esminis vaidmuo. Lisabonos sutartyje įtvirtintą pagirtiną ES siekį „skatinti […] žmonių gerovę“ reikia įgyvendinti veiksmais, kuriais būtų šalinami neigiami socialiniai, ekonominiai ir aplinkos veiksniai – pirminės blogos sveikatos būklės priežastys. Tik tuomet galėsime imtis spręsti pačią problemą. Nelygybė sveikatos priežiūros srityje. Kova su pirminėmis blogos sveikatos būklės priežastimis.

„EuroHealthNet“ direktorius Clive Needle