Mokslas – žmonių sveikatai

Kiekvienais metais nuo 1950-ųjų Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) iniciatyva balandžio septintoji yra minima kaip Pasaulinė sveikatos diena. Šios dienos proga KMU Mokslo fondas surengė neeilinę, jau trečią kartą organizuotą konferenciją „Mokslas – žmonių sveikatai“, kurioje jaunieji mokslininkai ir tyrėjai turėjo puikią progą pristatyti savo atliekamus mokslo darbus. Konferencija sulaukė didelio susidomėjimo ne tik iš Kauno, bet ir iš Vilniaus bei Šiaulių mokslo institucijų.


Konferencijai pirmininkavo KMU mokslo reikalų prorektorė prof. Vaiva Lesauskaitė ir KMU Senato pirmininkas prof. Vilius Grabauskas. Profesorius pasveikino visus renginio dalyvius bei pažymėjo, jog ši konferencija pirmą kartą yra skirta jaunųjų mokslininkų – doktorantų darbams pristatyti. Konferencijos dalyvius PSO vardu sveikino šios organizacijos atstovas Lietuvai doc. Robertas Petkevičius. Docentas linkėjo doktorantams sėkmės pristatant savo mokslo darbus ir kryptingai dirbant ateityje nutiesti kelią žmonių sveikatai. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto vardu visus dalyvius sveikino ir prof. Jolanta Dadonienė.


Lietuvos švietimo ir mokslo ministerijos Technologijų ir inovacijų skyriaus vyriausiasis specialistas Aurimas Pautienius apžvelgė Švietimo ir mokslo reformos eigą bei Europos Sąjungos struktūrinių fondų panaudojimą šiai reformai įgyvendinti, taip pat trumpai pristatė doktorantūros studijų tobulinimo kryptis.


Lietuvos mokslo tarybos Mokslo fondo Mokslo finansavimo departamento direktorius dr. Eugenijus Stumbrys pristatė naujas mokslo galimybes, kurios bus įgyvendinamos Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis. Didžiausią dėmesį savo pranešime dr. E. Stumbrys skyrė doktorantams aktualiems projektams. Lietuvos mokslo tarybos atstovo teigimu, pagal šiuos projektus doktorantams atsiveria puikios galimybės stažuotis kitose mokslo institucijose Lietuvoje ir užsienyje.


KMU Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Nadišauskienė pristatė naujausius PSO reprodukcinės sveikatos politikos strategijos aspektus. Profesorė pabrėžė, kad reprodukcinė sveikata ir su ja susiję klausimai turėtų būti svarbūs visoms visuomenės grupėms, nors dažnai suvokimas apie šios srities problemas būna labai ribotas. Prof. R. Nadišauskienė aptarė pagrindinius PSO iškeltus uždavinius, susijusius su reprodukcine sveikata, ir papasakojo, kaip per pastaruosius metus šiuos uždavinius sekėsi įgyvendinti Lietuvoje ir kitose pasaulio šalyse.


Profesorė Rūta Nadišauskienė pasidžiaugė, kad KMU prisideda prie vieno iš PSO prioritetinių tikslų – mokslo ir efektyvių programų reprodukciniais klausimais plėtros. Jau du kartus KMU specialistai surengė kursus, kaip efektyviai įvertinti reprodukcinės sveikatos paslaugų kokybę ir jų teikimo būdus. Po pranešimo pasinaudodama proga KMU mokslo reikalų prorektorė pasveikino prof. R. Nadišauskienę tapus nacionaline PSO reprodukcinės sveikatos atstove.


Prof. Vita Lesauskaitė pristatė su pagyvenusių žmonių dalyvavimu klinikiniuose vaistų tyrimuose susijusias problemas ir tarptautinį projektą PREDICT, kuriame Lietuvai atstovauja profesorės vadovaujama KMU Geriatrijos klinika. Pagrindinis projekto tikslas buvo sukurti chartiją-rekomendacijas, kaip pagerinti vyresnių žmonių dalyvavimą klinikiniuose vaistų tyrimuose ir garantuoti etikos taisyklių laikymąsi. Pirmąkart Lietuvoje ši chartija buvo pristatyta konferencijoje. Pirmojo plenarinio posėdžio metu pranešimus skaitė ir pristatė savo atliktus mokslinius tyrimus doktorantai Vacis Tatarūnas (KMU), Jurgita Šventoraitytė (KMU), Valentina Ginevičienė (VU), Eglė Kudirkienė (LVA) bei Vitalija Ramažauskienė (KMU).


Po pirmojo plenarinio posėdžio vyko mokslinių darbų pristatymas sekcijose. Doktorantai galėjo pristatyti savo darbus 7-iose sekcijose: Mikrobiologija ir maisto kokybė, Reprodukcinė sveikata, Visuomenės sveikata, Proteomika ir naujų vaistų kūrimas, Širdies ir kraujagyslių sistemos ligos, Technologijos ir sveikatos tyrimai bei Neuromokslai. Iš viso buvo pristatyti 54 doktorantų atlikti moksliniai tyrimai. Konferencijoje dalyvavo net 8 Lietuvos universitetų atstovai. Pažymėtina, kad net 28 pranešimus perskaitė ne KMU, bet kitų Lietuvos universitetų doktorantai.


Po intensyvaus darbo sekcijose vyko antrasis plenarinis posėdis, kurio metu buvo apibendrinti konferencijos rezultatai ir apdovanoti geriausi doktorantų moksliniai darbai. KMU mokslo reikalų prorektorė pasidžiaugė, kad konferencijos metu buvo apžvelgtos įvairios sveikatos problemos bei jų sprendimo būdai.


UAB „Fermentas“ atstovė Renata Andrijauskienė devyniems doktorantams įteikė specialius prizus – 1000 litų vertės čekius įmonės produkcijai įsigyti. R. Andrijauskienės teigimu, viena iš priežasčių, kodėl UAB „Fermentas“ nusprendė remti šią konferenciją, yra bendradarbiavimo su Lietuvos mokslo institucijomis svarba jų įmonei. R. Andrijauskienė įmonės vardu išskirtinai dėkojo KMU mokslo reikalų prorektorei prof. V. Lesauskaitei už bendradarbiavimą rengiant šią konferenciją.


Žurnalo „Medicina“ redakcinės kolegijos valdybos pirmininkas doc. Edgaras Stankevičius įteikė trims doktorantams, žurnalo nuomone, pristačiusiems geriausius mokslo darbus, pakvietimus publikuoti straipsnį žurnale „Medicina“ (apmokamos visos su straipsnio publikavimu susijusios išlaidos) bei dešimt žurnalo prenumeratų.


Baigiantis renginiui prof. V. Lesauskaitė pasidžiaugė sėkmingai įvykusia konferencija ir dėkojo visiems jos dalyviams už produktyvų darbą tiek plenarinių posėdžių, tiek sekcijų metu. Konferencijos organizatoriai tikisi, kad šis gražus, jau trečius metus organizuotas renginys tęs savo tradicijas ir ateityje.

Korespondentė Eglė Svitojūtė
KMU savaitraščio „Ave Vita“ informacija