Saulėlydžio komisija atkreipė dėmesį į e-sveikatos projekto įgyvendinimą

Saulėlydžio komisija šiandienos posėdyje skyrė didelį dėmesį Nacionalinės elektroninės sveikatos informacinės sistemos kūrimo procesui, taip pat buvo svarstoma finansų rinkos priežiūros institucijų pertvarka bei strateginio planavimo metodikos pakeitimai.


Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai komisijai pristatė esamą situaciją dėl elektroninės sveikatos informacinės sistemos kūrimo. Komisija išreiškė susirūpinimą dėl jau įvykusių dviejų informacinių sistemų pirkimų, kurie iki šiol nėra įgyvendinti – viena sistema sukurta, tačiau netinkama naudoti, kita sistema iki galo nesukurta, o ginčai su gamintoju vyksta teismuose. Šiuo metu, pasak Sveikatos ministerijos atstovų, yra rengiamas naujas konkursas, kurio reikalavimuose yra nuostata panaudoti jau sukurtos pirmos sistemos galimybes. Siekiant išvengti ankstesnių klaidų Saulėlydžio komisija organizatoriams patarė aiškiai įvardinti šio projekto valdymo struktūrą – komandą, atsakingą už projekto vykdymą ir priežiūrą – ir tik tuomet skirti finansavimą.

Saulėlydžio komisijai darbo grupė iš esmės pristatė Finansų rinkos priežiūros institucijų pertvarkos koncepciją, kurioje siūloma sujungti dabar veikiančias Finansų rinkos priežiūros institucijas. Vertybinių popierių komisiją ir Draudimo priežiūros komisiją siūloma likviduoti, o jų atliekamas priežiūros funkcijas perduoti Lietuvos bankui. Kaip atskira išorinė politikos formavimo ir stebėjimo institucija būtų sudaroma Finansų rinkos priežiūros politikos koordinavimo komisija, kurią sudarytų finansų ministras (komiteto pirmininkas), Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, Lietuvos banko valdybos pirmininkas, Lietuvos banko Priežiūros tarnybos vadovas ir prižiūrimų subjektų asocijuotų verslo struktūrų atstovas, ir kuri pakeistų šiuo metu veikiančią Finansų įstaigų bei draudimo įmonių veiklos reglamentavimo ir priežiūros koordinavimo komisiją.

Saulėlydžio komisija iš esmės pritarė pateiktai koncepcijai, tačiau pabrėžė, kad svarstant šios koncepcijos įgyvendinimą būtina spręsti ir vartotojų teisių finansų rinkos sektoriuje klausimą. Komisija taip pat pasiūlė, kad teisės aktai, reikalingi šiai koncepcijai įgyvendinti, Seimui būtų pateikti šio rudens sesijoje.

Saulėlydžio komisija taip pat diskutavo dėl tarpinstitucinių programų tvirtinimo ir įgyvendinimo proceso. Buvo pritarta, jog būtina sustiprinti tokių programų koordinatorių vaidmenį, padidinant jų įgaliojimus, nustatant pareigas ir atsakomybę ir taip užtikrinti tinkamą lėšų panaudojimą, siekiant rezultatų.

 

LR Vyriausybės Spaudos tarnyba