Herbicidas atrazinas susijęs su gastrošyze

Gyvenimas šalia fermų, kur kovojant su piktžolėmis yra naudojamas atrazinas, gali padidinti retos įgimtos anomalijos gastrošyzės riziką. JAV 1 kūdikis iš 5000 gimsta su šiuo defektu, pasireiškiančiu dalies arba visų pilvo organų išsikyšimu pro pilvo sieną.

Per tris pastaruosius dešimtmečius gastrošyzės dažnis padidėjo 2–4 kartus. Ryšys tarp šio apsigimimo ir herbicidų buvo tiriamas dėl to, kad per pastaruosius dešimt metų daugiausia ligos atvejų buvo užregistruota Jakimos apygardoje Vašingtono valstijos rytuose, kur žemės ūkis yra ypač gerai išvystytas. Apskritai šioje valstijoje gastrošyzės atvejų yra dvigubai daugiau nei bendrai šalyje: per metus gimsta maždaug 43 tokie naujagimiai.


1987–2006 m. gimusių vaikų gimimo liudijimai buvo siejami su duomenimis apie agrokultūrų apipurškimu 2001–2006 m. Buvo atrinkti 805 atvejai ir 3616 kontroliniai objektai, neįtraukiant į tyrimą vaikų su chromosominėmis anomalijomis. Buvo vertinamas ryšys su nitratų, atrakino ir 2, 4-dichlorofenoksiacto rūgšties (2, 4-D) buvimu gruntinėse vandenyse. Nustatyta, kad kuo arčiau motina gyveno prie vietos, kur randama atrazino, tuo didesnė tikimybė, jog gims kūdikis, turintis gastrošyzę.


www.reuters.com/health