Nuo rugsėjo 1-osios Lietuvos mokiniams – tik sveikatai palankūs maisto produktai

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys patvirtino mokinių maitinimo bendrojo lavinimo mokyklose tvarką. Pagal šią tvarką nuo rugsėjo 1 d. mokiniams nebus galima tiekti sveikatai nepalankių produktų, turinčių daug sočiųjų riebalų, cukraus ar druskos, kenksmingų cheminių ar nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų. Taip pat „Mokinių maitinimo organizavimo bendrojo lavinimo mokyklose tvarkos apraše“ numatyti reikalavimai maisto tiekimo organizavimui, valgiaraščių derinimui, vidinei savikontrolei mokyklose.


„Lietuvos mokiniai privalo mokyklose gauti tik tuos produktus, kurie užtikrintų jų maisto medžiagų fiziologinius poreikius, padėtų ugdyti sveikos mitybos įgūdžius, – teigia sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys. – Specialistai tvirtina, kad mūsų šalies gyventojai, ypač vaikai, maitinasi nepakankamai sveikai. Ypač vaikams skubant ar taupant tiekiamas per daug sočiųjų riebalų, druskos, paprastųjų angliavandenių, o mažai skaidulų, vitaminų, mineralų turintis maistas“.


Pagal minėtą tvarkos aprašą mokinių maitinimui nebus galima tiekti šių maisto produktų grupių: bulvių traškučių, kitų riebaluose virtų gaminių, saldainių, šokolado ir jo gaminių, konditerijos ir kitų gaminių su šokoladu ar kremu, maisto produktų su tam tikrais maisto priedais (sintetiniais dažikliais, konservantais, saldikliais, aromato ir skonio stiprikliais, visą sąrašą galima rasti Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje www.sam.lt ), gazuotų bei energinių gėrimų, sultinių koncentratų, kavamedžio pupelių kavos, rūkytos žuvies, konservuotų mėsos ir žuvies gaminių (išskyrus vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus), mechaniškai atskirtos mėsos ir jos gaminių, maisto, pagaminto iš genetiškai modifikuotų organizmų ar į kurio sudėtį įeina GMO.



Kasdien mokyklose per ilgąsias pertraukas turi būti organizuojami pietūs. Pagal suderintą valgiaraštį mokiniams turi būti sudarytos sąlygos valgyti šiltą maistą. Pietums turi būti tiekiamas karštas patiekalas, sudarytas iš daug baltymų turinčių produktų (mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, ankštiniai, pieno produktai) ir daug angliavandenių turinčių produktų (bulvės, makaronai, kruopos ir pan.), taip pat daržovės / vaisiai arba jų salotos, duona (rekomenduojama, ruginė) ir gėrimas (rekomenduojama sultys).



Sudarant sutartis dėl maitinimo paslaugų teikimo mokyklose, draudžiama sudaryti sutartis su teikėjais įtrauktais į „Nesąžiningų maisto tvarkymo įmonių sąrašą“ (skelbiamas VMVT interneto svetainėje). Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai atkreipia dėmesį, kad šiuo tvarkos aprašu nedraudžiama mokyklose įrengti maitinimo automatus. Tačiau juose nebus galima prekiauti šiuo metu populiariais, tačiau įtrauktais į Netiekiamų į mokyklas maisto produktų sąrašą gaminiais – bulvių traškučiais, saldumynais, gazuotais ar energetiniais gėrimais ir pan.




Daugiau informacijos:
Ieva Gudanavičienė,
SAM Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo ir kurortologijos skyriaus vyr. specialistė,
tel. (8 5) 219 3343

SAM Ryšių su visuomene skyrius
samrsv@sam.lt
www.sam.lt