Pienas ir jo produktai padeda rūkaliams apsisaugoti nuo plaučių vėžio, tuo tarpu nerūkantiesiems padeda juodoji arbata. Mokslininkai iš Čekijos atliko atvejo-kontrolės tyrimą, kuriame analizavo 533 plaučių vėžiu sergančių moterų ir 1971 sveiko savanorio asmenines apklausas.
Buvo nustatytas pieno ir jo produktų, daržovių, vyno ir mankštinimosi apsauginis poveikis rūkaliams. Nė vienas šių veiksnių nepasižymėjo tokiu veikimu tarp nerūkančiųjų. Tačiau jiems naudinga buvo juodoji arbata. Lyginant maisto produktų ir fizinio aktyvumo įtaką rūkančiųjų ir nerūkančiųjų rizikai susirgti plaučių vėžiu, statistiškai reikšmingas buvo tik pieno produktų ir juodosios arbatos poveikis.
Anksčiau buvo tirtas žaliosios ir juodosios arbatos poveikis piktybinių ląstelių kultūroms. Todėl šio tyrimo rezultatai nestebina. Sunkiau suprantamas yra pieno ir jo produktų veikimas. Manoma, kad kažkokios minėtuose produktuose esančios medžiagos sušvelnina žalingą rūkymo poveikį. Kol kas užtikrintai galima padaryti tik vieną išvadą – mityba yra labai svarbi vėžio, ypač plaučių, atsiradimo mechanizme.