Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras pranešė apie 214 tikėtinų ir patvirtintų hemolizinio ureminio sindromo atvejų Vokietijoje. Trys ligoniai mirė. Pirmasis šios ligos atvejis, siejamas su protrūkiu, buvo užregistruotas balandžio 24 d. Laboratoriniais tyrimais patvirtinta, kad šį protrūkį sukėlė verocitotoksinė bakterija Escherichia coli O104.
Epidemiologinis tyrimas, kurį atliko Vokietijos visuomenės sveikatos specialistai, patvirtino, kad stiprų ryšį su minėta užkrečiamąja liga turi pomidorų, agurkų bei lapinių salotų vartojimas. Kadangi šias daržoves ligoniai dažniausiai vartojo kartu, iki šiol neišskiriama, kuri daržovė galėjo būti protrūkio infekcijos šaltiniu. Nustatyta, kad ši produkcija pirkta ne vienoje vietoje, todėl protrūkis tiriamas, stengiamasi nustatyti daržovių užkrėtimo bei prekybos vietas.
„Priklausomai nuo sukėlėjo, komplikacijas – hemolizinės uremijos sindromą (HUS) arba trombozinę trombocitopeninę purpurą (TTP) sukelia ešerichiozė. Tai patogeninių Escherichia coli (E. coli) bakterijų sukelta infekcinė liga, pasireiškianti viduriavimu – neretai su krauju ar gleivėmis, karščiavimu, pilvą raižančiais skausmais. Išmatose kraujo priemaišų gali būti labai įvairiai: nuo vizualiai nematomų iki viduriavimo vien krauju“, – aiškino Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Epidemiologinio skyriaus vedėja Galina Zagrebnevienė.
EHEC pagrindinis rezervuaras yra galvijai. Dažniausiai užsikrečiama vartojant užterštą maistą: žalią ar nepakankamai karščiu apdorotą mėsą ir jos produktus bei nevirintą pieną. Vandens ir maisto fekalinis užteršimas, taip pat maisto kryžminė tarša jį ruošiant yra svarbūs infekcijos plitimo keliai.
Yra žinomi E. coli O157 protrūkiai, kilę per mėsainius, dešreles, jautienos kepsnius, nevirintą pieną, šviežias obuolių sultis, jogurtus, sūrius, majonezą, salotas. Sukėlėjas yra atsparūs rūgščiai, todėl gali išgyventi fermentiniais būdais apdorotame maiste, marinuotose daržovėse.
Infekcija gali plisti per užterštą geriamą bei atvirų vandens telkinių vandenį. Per buitinį sąlytį (žmogus žmogui) infekcija dažniausiai gali išplisti ikimokyklinėse vaikų ugdymo įstaigose. Užsikrėsti galima ir nuo tiesioginio sąlyčio su gyvūnu-sukėlėjų nešiotoju.
Pasaulio sveikatos organizacija labai susirūpinusi šia problema, kadangi enterohemoraginių Escherichia coli (EHEC) sukeltos diarėjos ekonomiškai besivystančiose šalyse yra didelė vaikų sergamumo ir mirtingumo priežastis.
Daugiau informacijos:
Beata Bukotaitė
8 615 17383
beata@ulac.lt
Švietimo ir komunikacijos skyrius
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras