Žinome, jog liežuvyje išsidėstę skonio receptoriai padeda atpažinti kartų maistą, tačiau identiškų receptorių yra ir viršutiniuose kvėpavimo takuose.
Filadelfijos (JAV) mokslininkai iš operuotų pacientų sinusinio audinio išaugino ląstelių kultūras, kurių kartaus skonio receptoriai naikino bakterijas Pseudomonas aeruginosa, galinčias sukelti plaučių uždegimą. Sinusų audinys žudė šiuos mikroorganizmus išskirdamas azoto oksidą. Taigi žmonės, intensyviai jaučiantys kartumą, pasižymi stipria imunine apsauga prieš pseudomoninę infekciją. Remiantis šio tyrimo išvadomis, galima pradėti kurti purškalus į nosį, kurie aktyvintų skonio receptorius ir taip natūraliai sustiprintų organizmo imuninį atsaką susirgus sinusitu.
http://www.newscientist.com/article/mg21628885.500-bitter-taste-of-infection-is-good-for-health.html
Journal of Clinical Investigation