Nėštumo metu kartą per savaitę išgerti 250 mililitrų alaus gali keletu balų sumažinti kūdikio intelekto koeficientą (IQ). To gali pakakti, kad būtų pakenkta gimusio vaiko ateities perspektyvoms, – teigia mokslininkai, pagaliau įrodę tiesioginį ryšį tarp nedidelio alkoholio vartojimo laukiantis ir žalos vaikui.
Jungtinėje Karalystėje išleistose rekomendacijose patariama nėštumo metu išvis nevartoti alkoholio arba išgerti ne daugiau nei 1–2 alkoholio vienetus (atitinka mažą taurę vyno, taurelę stipraus gėrimo arba 250 ml alaus) vieną arba du kartus per savaitę. Vis dėlto tokias rekomendacijas pagrindžiantys moksliniai duomenys yra kontroversiški.
Norėdami įvesti šiek tiek aiškumo, Oksfordo universiteto tyrėjai analizavo fermento alkoholio dehidrogenazės genų mutacijas, kurios lėtina alkoholio skaidymą. Žmogus gali turėti iki 10 tokių mutacijų; kuo daugiau jų turi vaisius, tuo lėčiau jo organizmas skaido mamos vartojamą alkoholį. Taigi jei alkoholis mažina IQ, tuomet mažesniu koeficientu turėtų pasižymėti vaikai su daugiau mutacijų ir jis neturėtų priklausyti nuo socialinių veiksnių, kada tarp mamų abstinenčių mutacijos turėtų nesukelti jokio poveikio.
Įvertinę 4167 mamų aštuonmečių vaikų intelektą, tyrėjai nustatė, jog keturias ar daugiau mutacijų turinčių vaikų IQ buvo 3,5 balais mažesnis nei tų, kuriems rastos 2 ar mažiau mutacijų – bet tik jei jų mamos nėštumo metu gėrė nuo 1 iki 6 alkoholio vienetų per savaitę. Tarp alkoholio nevartojusių motinų atžalų jokių intelekto skirtumų nenustatyta nepriklausomai nuo jų genetinių mutacijų skaičiaus. Taigi motinos genotipas ir tai, kaip greitai jos organizmas skaido alkoholį, beveik neturi įtakos jos vaikų IQ. Kyla klausimas, ką lemia tie keli koeficiento balai? Manoma, jog jie reikšmingai koreliuoja su tolesniais socialiniais bei ekonominiais pasiekimais, tad kam rizikuoti, jei galima susilaikyti.
http://www.newscientist.com/article/dn22506-moderate-drink-during-pregnancy-can-lower-babys-iq.html