Pomidorai ir insultas

Suomijos mokslininkai teigia, kad gausiau valgant pomidorų gali sumažėti insulto rizika. Jie nagrinėjo likopeno – šviesiai raudonos cheminės medžiagos, randamos pomidoruose, paprikose bei arbūzuose, poveikį.

Tyrime dalyvavo virš tūkstančio žmonių, kurie turėjo didesnę likopeno koncentraciją ir rečiau patyrė insultą. Likopeno koncentracija kraujyje buvo nustatyta tyrimo pradžioje ir sekama kitus 12 metų.

Rytų Suomijos universiteto Kuopio mieste daktarė Jouni Karppi teigė: „Tyrimas tik įrodo, kad vaisių ir daržovių vartojimas susijęs su mažesne insulto rizika. Remdamiesi šiais duomenimis, rekomenduojame žmonėms valgyti ne mažiau kaip penkias vaisių ar daržovių porcijas per dieną. Taip labai ženkliai sumažėtų insultų visame pasaulyje.“

Likopenas mažina uždegimą, turi antioksidacinių bei antikoaguliacinių savybių.

Insulto asociacijos daktarė Clare Walton sakė: „Šis tyrimas įrodo, kad daržovėse ir vaisiuose – pomidoruose, paprikose, arbūzuose – esantys antioksidantai turi insulto riziką mažinančių savybių. Tačiau neturėtume taip kategoriškai išskirti tik šių maisto produktų vertę, nes kituose vaisiuose ar daržovėse yra kitų būtinųjų maisto medžiagų. Reikia išsamesnių tyrimų, pagrindžiančių, kodėl būtent pomidoruose esantys antioksidantai susiję su mažesne insulto rizika.“