Pavojingos gamtai molekulės nugali naviką

Tai, ko „nemėgsta“ gamta, gali padėti kovojant su vėžiu, teigia mokslininkai, atradę ir tyrinėję keistąsias daleles, vadinamas nulomerais. Lotyniškai „nullus“ reiškia „niekas“. Nors teoriškai nulomerai galėtų egzistuoti gamtoje, negali dėl toksiškumo ar nenaudingumo palaikant gyvybę. Nulomerus koduojanti DNR pamažu užleido egzistenciją kitoms rūšims.

Dvi nulomerų rūšys gali sunaikinti du panašios rūšies navikus – krūties ir prostatos bei vieną leukemijos formą. Be to, atskiria sveikas ląstelės, kurios kartais tampa imuninėmis. „Mūsų nuostabai, normalios organizmo ląstelės prisitaiko ir po kurio laiko tampa dar atsparesnės nulomerams, o navikinės, atvirkščiai, – imlesnės“, – sakė tyrimo vadovas Gregas Hampikianas iš Boise valstijos universiteto, Idaho, JAV. „Manoma, kad efektyvumas pasireiškia per navikinių ląstelių energijos gamybą, tačiau kaip konkrečiai naikinamas navikas, pasakyti dar negaliu.“

G. Hampikianas atrado nulomerus, išanalizavęs visus prieinamus gyvų organizmų genomus. Nustatė, kokios DNR sekos dalys, koduojančios penkis peptidus, išnyko iš „gamtos inventoriaus“. Atskleista 3,2 mln. įmanomų derinių, sudarančių šiuos peptidus. Tada liko dirbtinai sukurti šiuos baltymus.

Po ilgų nagrinėjimų nustatyti du peptidai – 9R ir 9S1, kurie efektyviausi prieš navikines ląsteles. Po kelių dienų nustatyta, kad vėžinės ląstelės tapo jautresnės, o sveikos – atsparesnės nulomerų veikimui.

Southamptono universiteto lektorius Ali Tavassolis skatina būti budrius: „Rezultatai yra ypač daug žadantys, bet svarbiausia reikėtų atsižvelgti į tai, kad tyrimas atliktas tik laboratorijoje. Reikia tolesnių tyrimų, aiškinantis, kaip peptidai veiks žmogaus organizme, išlaikys stabilią struktūrą, atsparumą irimui prieš pateikiant naujus vėžio gydymo algoritmus.“

Peptides DOI: 10.1016/j.peptides.2012.09.015