Olmesartanas: patikimesnė širdies ir kraujagyslių sistemos apsauga

Arterinio kraujospūdžio matavimas nuo XX amžiaus 3-ojo dešimtmečio pradžios yra tapęs įprastu, rutininiu testu kasdienėje klinikinėje praktikoje. Vėlesnių dešimtmečių moksliniai tyrimai parodė, kad arterinio kraujospūdžio parametrų žinojimas suteikia vertingos klinikinės informacijos apie paciento būklę ir galimas rizikas.

Buvo įrodytas akivaizdus tiesioginis padidėjusio kraujospūdžio (hipertenzijos) ryšys su širdies ir kraujagyslių ligų komplikacijų rizika ir jų baigtimis, širdies ir inkstų nepakankamumo, metabolinio sindromo ir 2 tipo cukrinio diabeto dažnumu.

Centrinis kraujospūdis – pažeidžiamumo atspindys

Klasikiniu būdu klinikinėje praktikoje matuojamas žasto arterijos kraujospūdis (AKS) atspindi kraujo spaudimą periferinėje kraujotakos sistemos dalyje. Praėjusį dešimtmetį atlikti tyrimai parodė, kad labai svarbios papildomos informacijos apie širdies ir kraujagyslių sistemos funkciją ir jos pažeidimus galėtų suteikti centrinio (aortos) kraujospūdžio nustatymas, ypač prognozuojant širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) riziką. Paaiškėjo, kad centrinio kraujospūdžio (CAKS), labiau nei periferinio AKS, dydis koreliuoja su ŠKL komplikacijų rizika, todėl gydant arterinę hipertenziją reikėtų siekti ne tik periferinio, bet ir CAKS sumažėjimo. Nustatyta, kad ne visi dabar vartojami antihipertenziniai vaistai vienodai aktyviai mažina CAKS, nors jų poveikis periferiniam AKS gali būti panašus.

ASCOT-BPLA tyrime buvo palygintas naujųjų antihipertenzinių vaistų derinių ir standartinių antihipertenzinių vaistų poveikis ŠKL komplikacijų dažnumui ir jų baigtims. Šio tyrimo duomenų analizė atskleidė, kad kalcio kanalų blokatoriaus amlodipino ir angiotenziną konvertuojančio fermento inhibitoriaus (AKFI) perindoprilio derinys reikšmingai sumažino didžiųjų ŠKL komplikacijų riziką ir naujų cukrinio diabeto atvejų išsivystymo dažnumą, lyginant su pacientais, vartojusiais beta adrenoblokatoriaus atenololio ir diuretiko bendroflumetiazido derinį.

CAFE subtyrimo duomenimis, kalcio kanalų blokatoriaus ir AKFI derinys reikšmingai labiau sumažino CAKS nei kiti lyginti antihipertenziniai vaistai, nors šio derinio poveikis periferiniam AKS buvo panašus į kitų lygintų antihipertenzinių vaistų.

Sugretinus ASCOT-BPLA ir CAFE subtyrimo rezultatus, padaryta prielaida, kad kalcio kanalų blokatoriaus (KKB) ir AKFI derinio pranašumai, lyginant su kitais antihipertenziniais vaistais, gali būti susiję su stipresniu šio derinio poveikiu CAKS.

2013 m. Europos kardiologų ir Europos hipertenzijos draugijų (ESH/ESC) gairėse pabrėžiama, kad CAKS yra labai informatyvus ŠKL rizikos žymuo.

SEVITENSION: nauji olmesartano pranašumo įrodymai

Renino–angiotenzino–aldosterono sistemos blokadai klinikinėje praktikoje vartojami dvejopi vaistai: AKFI ir angiotenzino II receptorių blokatoriai (ARB). Viename didžiausios apimties kada nors vykdytų klinikiniame ONTARGET tyrime atskleista, kad šiuolaikinis angiotenzino II receptorių blokatorius telmisartanas taip pat yra gerai toleruojamas kaip iki šiol auksiniu standartu laikytas ramiprilis, bet telmisartaną geriau toleruoja širdies ir kraujagyslių ligomis sergantieji pacientai.

Plačiau apie tai skaitykite „Lietuvos gydytojo žurnalas“ 2014 Nr. 5