Kava, kofeinas ir prieširdžių virpėjimas

Kalbėdami apie kavos ir, konkrečiai, kofeino poveikį širdžiai, turime pripažinti, kad šie produktai poveikio širdies ir kraujagyslių sistemai požiūriu yra pelnę prastoką reputaciją, nes gali sukelti širdies plakimą ir aritmijas, tokias kaip prieširdžių virpėjimas. Kaip ir prie kitų gerų dalykų, daugelis mūsų esame įpratę prie kavos, nors vis pagalvojame, kad šis gėrimas galbūt yra mums kenksmingas. Turėdami omenyje, kad prieširdžių virpėjimas yra labai paplitęs širdies veiklos sutrikimas, be to, potencialiai pavojingas gyvybei, privalome daugiau ir išsamiau žinoti apie kavos poveikį šios aritmijos atsiradimui.

 

Prieš keletą metų Caldeira ir bendr. paskelbė netikėtų metaanalizės duomenų, rodančių, kad kofeinas, atvirkščiai, pasižymi protekciniu veikimu, saugančiu nuo aritmijos. Šioms neabejotinai stebėtinoms išvadoms pritaria Eduardo Casiglia ir bendr. straipsnyje „Kofeinas ir prieširdžių virpėjimas: draugai ar priešai?“, 2018 m. publikuotame leidinyje European Journal of Preventive Cardiology. Šių autorių atliktas populiacinis 12 metų trukmės tyrimas, kuriame dalyvavo 1475 vyrai ir moterys, parodė, kad kavos, konkrečiai kofeino, vartojimas susijęs su mažesne prieširdžių virpėjimo rizika. Minimo tyrimo metu buvo išanalizuoti 89 prieširdžių virpėjimo atvejai. Casiglia ir bendr. suvartoto kofeino kiekį vertino pagal kavos, arbatos ir kitų kofeino turinčių gėrimų ir šokolado vartojimą, remdamiesi savaitės trukmės mitybos dienynais. Kartu buvo įvertinti kiti veiksniai, galintys turėti įtakos prieširdžių virpėjimo atsiradimui (alkoholis, rūkymas), antropometriniai tiriamųjų duomenys, išsami jų sveikatos būklės istorija.

 

Kofeino metabolizmo intensyvumo reikšmė

 

Svarbu tai, kad visi kohortos dalyviai turėjo – 163 > A genotipinį CYP1A2 geno polimorfizmą. CYP1A2 genas, manoma, dalyvauja kofeino metabolizmo reguliacijos procesuose. Ši aplinkybė sudarė galimybę mokslininkams išskirti asmenis, pasižyminčius lėtu kofeino metabolizmu, ir įvertinti lėto kofeino metabolizmo įtaką prieširdžių virpėjimo rizikai. Nustatyta, kad prieširdžių virpėjimo dažnumas lėto kofeino metabolizmo grupėje mažėjo didėjant kofeino suvartojimui: nuo 10,2 proc. žemiausioje iki 2,2 proc. – aukščiausioje tertilėse.

 

Prieširdžių virpėjimo dažnumui įtakos turėjo minėti klinikiniai veiksniai, bet genotipiškai išreikštas kofeino metabolizmo intensyvumas nebuvo susijęs su šios aritmijos rizika. Reikia pabrėžti, kad Casiglia ir bendr. tyrimas, nors gerai atliktas ir išanalizuotas, buvo palyginti mažas, todėl jo išvados stokoja patikimumo. Beje, tyrimo dalyviai buvo saikingi kofeino vartotojai, taigi tebėra neaišku, kaip aritmijos riziką paveiktų gausesnis kofeino vartojimas. Tyrimo autoriai nurodo kol kas nerandantys mechanistinio analizės išvadų paaiškinimo. Spekuliatyviai svarstant, galima manyti, kad kofeinas pasižymi reversiniu poveikiu prieširdžių virpėjimo atžvilgiu ir padidina atsparumą šiai aritmijai.

Plačiau apie tai skaitykite „Lietuvos gydytojo žurnalas“. 2019 Nr. 1