Specialistų kvalifikacijos vertinimas tampa paprastesnis

Ministrų kabinetas pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui perduoti sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų profesinių kvalifikacijų vertinimą ir pripažinimą Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai (VASPVT) ir Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai (VVKT). Taip siekiama atskirti ministerijos vykdomą politikos formavimo funkciją nuo viešąsias paslaugas atliekančių pavaldžių įstaigų.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, svarbu atskirti ministerijos ir pavaldžių įstaigų veiklas, kad būtų sumažinta administracinė našta specialistams, o gyventojai galėtų  lengviau gauti reikiamas paslaugas.

„Optimizuodami ministerijos ir pavaldžių įstaigų veiklas, siekiame mažinti administracinę naštą ir užtikrinti spartesnį bei patogesnį sistemos veikimą specialistams, siekiantiems profesinės kvalifikacijos pripažinimo“, – teigia ministras A. Veryga.

Iki šiol dėl profesinės kvalifikacijos pripažinimo reikdavo kreiptis į SAM, o jį gavus, norintys Lietuvoje dirbti specialistai turėdavo papildomai kreiptis į atitinkamas institucijas dėl licencijų išdavimo. Tad šis pakeitimas leis optimizuoti specialistų kvalifikacijos vertinimą, nes vienoje įstaigoje galės būti pripažinta specialisto kvalifikacija ir išduota licencija atitinkamai veiklai vykdyti.

Pritarus siūlymui VVKT vykdys vaistininko ir vaistininko padėjėjo, o VASPVT – visų likusiųjų SAM priskirtų reglamentuojamų profesinių kvalifikacijų pripažinimą. Tad šios institucijos vykdys specialistų kitoje valstybėje įgytos profesinės kvalifikacijos vertinimą, Europos profesinės kortelės išdavimą ir Vidaus rinkos informacinės sistemos bylų tvarkymą.

Pasikeitusi tvarka leis institucijoms išduodant pažymas dėl profesinės kvalifikacijos patvirtinimo pagal 2005/36/EB direktyvos reikalavimus visus duomenis apie specialistus pasitikrinti savo duomenų bazėse.

 

Visus teisės aktus galima rasti Teisės aktų registre

SAM Spaudos tarnyba