„Lietuvos metų vaistininkas 2020“ rinkimai prasidėjo! Konkurso pradžia tradiciškai paskelbta minint Tarptautinę vaistininko dieną

Virginija Grigaliūnienė

Šie metai šalies vaistininkams buvo kaip niekad įtempti ir darbingi – kovo viduryje paskelbus koronaviruso COVID-19 pandemiją ir griežtai apribojus ligonių vizitus į gydymo įstaigas, sunerimę gyventojai užplūdo vaistines. Farmacijos specialistai jiems tapo pirmaisiais ir dažnai vieninteliais konsultantais dėl sutrikusios sveikatos ar įtartinai pasikeitusios savijautos. Visuotinis nerimas ir įtampa buvo kiek sumažėję vasaros laikotarpiu, o rudenį užsikrėtimų pavojinguoju virusu, vakcina prieš kurį dar tik kuriama, vėl registruojama vis daugiau.

Nepaisant visų šių netikėtumų farmacijos specialistams skirtas žurnalas „Farmacija ir laikas“ kartu su instituciniu partneriu Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacijos fakultetu pasiruošę tęsti gražią tradiciją – ir šiemet rinkti geriausius šalies vaistininkus. Taigi kaip jau buvo pernai ir užpernai, „Lietuvos metų vaistininkas 2020“ rinkimų pradžia paskelbta rugsėjo 25-ąją, minint Tarptautinę vaistininko dieną.

2020-ieji vaistininkams – neeilinių iššūkių metai

„2020-ieji metai, kurie yra ir kovos su pasauline pandemija metai, aiškiai parodė, kokie svarbūs visuomenei yra vaistininkai, – skelbdama „Lietuvos metų vaistininkas 2020“ konkurso pradžią, akcentavo LSMU Farmacijos fakulteto dekanė prof. Ramunė Morkūnienė. – Kai karantino metu buvo uždarytos gydymo įstaigos, vaistininkai buvo vieni iš tų, kurie intensyviai dirbo ir buvo arčiausiai žmonių. Vaistininkai padėjo žmonėms rūpintis jų sveikata, konsultavo, ramino. Ir nė vienas vaistininkas nepasakė, kad nedirbs, nes pavojinga, nes yra grėsmė užsikrėsti koronavirusine infekcija. Jie dirba padidintos rizikos sąlygomis, padeda įveikti COVID-19 keliamus iššūkius, mokosi naujų žinių, nuolat gilinasi į besikeičiančią sveikatos ir gydymo informaciją“.

Prof. R. Morkūnienė pabrėžė, kad 2020 metų rugsėjo 25-oji yra tarptautinė vaistininko diena, kurios šių metų šūkis „Keičiant pasaulio sveikatą“ (“Transforming global health”) yra nauja pradžia renkant 2020 metų geriausią Lietuvos vaistininką.

„Vaistininko profesija, kurios pagrindą sudaro profesionalumas, pagarba ir pagalba žmogui bei didžiulė atsakomybė – šiandien kaip niekada parodo, kad vaistininkai gali keisti globalią sveikatą ne tik suteikdami farmacinę paslaugą ir konsultuodami, bet ir dalyvaudami įvairiose sveikatinimo programose, teikdami farmacinės rūpybos, vakcinacijos paslaugas, – kalbėjo prof. R. Morkūnienė. – Jau treti metai Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Farmacijos fakulteto bendruomenė kartu su žurnalo „Farmacija ir laikas“ kolektyvu organizuoja ir prisiima atsakomybę išrinkti geriausią Lietuvos vaistininką. Mūsų fakulteto vardu linkiu visiems Lietuvos vaistininkams būti aktyviems ir dalyvauti šių metų rinkimuose, linkiu didelės sėkmės jų darbinėje veikloje ir asmeniniame gyvenime. Linkiu būti sveikiems. Farmacijos fakulteto bendruomenės vardu sveikinu visus Lietuvos vaistininkus su Tarptautine vaistininkų diena! Ir dėkoju už atsakingą darbą!“

Žurnalo „Farmacija ir laikas“ vyriausioji redaktorė, LSMU Farmacijos fakulteto profesorė Loreta Kubilienė pažymėjo, jog šių metų rinkimuose didžiausias dėmesys, vertinant pretendentus, bus telkiamas į vaistininko – lyderio kompetencijas.

Jos teigimu, šie metai dar kartą įrodė, kokie svarbūs visuomenėje yra vaistininkai, kurie, susidarius sudėtingai situacijai dėl koronaviruso plitimo, tapo kone vienintele sveikatinimo įstaiga, kurioje gyventojai galėjo gauti profesionalią konsultaciją, sveikatos patarimų, įsigyti vaistų.

Vienas iš tarptautinės komisijos, vertinsiančios pretendentus į garbingus apdovanojimus, VDU profesorius kunigas ir gydytojas chirurgas, humanitarinių mokslų daktaras Andrius Narbekovas, linkėdamas vaistininkams kuo geriausio pasirengimo konkursui, akcentavo, jog vaistininkas pirmiausia yra žmogus.

„Būsite tiek žmoniški, kiek žmoniška bus jūsų sąžinė. Parduodami produktus (deja, ne visada tai yra vaistai), neparduokite sąžinės, neikite su ja į kompromisus. Netikėkite, jei sako, kad būsite laimingi, jei daug uždirbsite. Tiesa yra ta, kad uždirbsite daugiau jei būsite laimingi,“ – kalbėjo profesorius.

Gražių žodžių vaistininkams negailėjo ir Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Esate pavyzdys, kai pasiaukojimas ir pareigingumas negailint savo jėgų ir laiko padeda įveikti visus kylančius iššūkius ir grėsmes, – pasakė jis. – Šiuo sudėtingu šaliai laikotarpiu linkiu Jums ištvermės, stiprybės ir, žinoma, puikios savijautos. Ir toliau dovanodami dėmesį ir atjautą žmonėms, suteikdami profesionalias paslaugas, didžiuokitės visuomenės įvertinimu. Telydi Jus bendrystės dvasia ir visokeriopa sėkmė.“

Sėkmės geriausio vaistininko rinkimuose palinkėjo ir už pasiaukojantį darbą padėkojo sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.

„Nors šiandien ne tik mūsų šalis, bet ir visas pasaulis vis dar sukaustytas klastingos pandemijos baimės, džiugu, kad LSMU ir žurnalas „Farmacija ir laikas“ organizuoja jau tradicija tampantį konkursą – Lietuvos metų vaistininko rinkimus, – pasidžiaugė ji. – sveikatos apsaugos ministerijos vardu dėkoju, kad prisidėjote, kovojant su pandemija, padėjote pacientams ne tik išduodami jiems reikalingus vaistus, bet ir patardami, pasakydami gerą žodį, nuramindami… Mūsų visų bendras tikslas – užtikrinti gyventojų dvasinę, fizinę ir socialinę gerovę“.

Pandemijos metu, anot viceministrės, visi suprato, kaip svarbu, kad vaistininkai būtų integruoti į sveikatos priežiūros sistemą ir taptų pilnaverčiais sveikatos priežiūros specialistais, dirbančiais kartu su gydytojais ir slaugytojais… Viceministrė paragino didžiuotis savo profesija ir palinkėjo vaistininkams sveikatos didelės sėkmės geriausio vaistininko rinkimuose.

 

Konkurso sąlygose yra pakeitimų

Prof. dr. L. Kubilienė pažymėjo, jog jau trečius metus iš eilės rengiamuose metų vaistininko rinkimuose dalyvauti ir tapti nugalėtojais turi galimybę bet kuris Lietuvos vaistininkas, nes šis konkursas pasižymi ypatingu skaidrumu ir sąžiningumu – geriausius vaistininkus įvardija, pretendentus tapti nugalėtojais siūlo patys jų kolegos, vaistinių darbuotojai, geriausiai vieni kitus pažįstantys, geriausiai žinantys apie kiekvieno kvalifikaciją, gebėjimus, profesinės etikos laikymąsi, puoselėjamas vertybes, bendravimo su vaistinės klientais meną ir pan.

Organizatoriai priminė dalyvavimo konkurse sąlygas, kurios iš esmės nesikeitė, tik šių metų rinkimuose didžiausias dėmesys, vertinant pretendentus, bus telkiamas į vaistininko – lyderio kompetencijas. Kalbėdama apie tai plačiau, prof. Loreta Kubilienė pabrėžė, kad šiemet yra numatyti tokie atrankos principai ir kriterijai:

  • Vaistininkas – lyderis, aktyviai dalyvaujantis teikiant ir priimant strateginius sprendimus;
  • Rodantis pavyzdį savo kolegoms;
  • Telkiantis kolektyvo narius bendram tikslui;
  • Teikiantis pasiūlymus ir inovacijas;
  • Susidūrus su sunkumais darbe, imasi iniciatyvos juos spręsti;
  • Teigiamai ir su entuziazmu žvelgiantis į ateitį.

„Lietuvos metų vaistininkas 2020“ rinkimų organizavimo tvarka

Pirmajame etape vykdoma pretendentų į konkursą pirminė atranka – pagal pateiktą anketą visi organizacijos darbuotojai gali pasiūlyti kandidatus dalyvauti konkurse (rugsėjo 25 d. – spalio 9 d.).

Pasiūlyti kandidatai dalyvauja antrajame atrankos etape – visi organizacijos darbuotojai dar kartą balsuoja ir nurodo tris favoritus, kuriems skiria pirmą, antrą ir trečią vietas. Šiame etape atrenkama iki 10 daugiausia balsų surinkusių pretendentų (spalio 12 – spalio 23 d.).

Komisija, kurią sudaro organizacijos nariai, atrenka du kandidatus į finalinį etapą (spalio 26 –lapkričio 2 d.).

Organizacija parengia ir pateikia tarptautinei komisijai pretendentų gyvenimo aprašymą lietuvių ir anglų kalbomis (iki lapkričio 12 d.).

Antrajame etape vyksta pretendentų į konkurso „Lietuvos metų vaistininkas 2020“ nugalėtojus motyvacinis pokalbis su tarptautine komisija (jis planuojamas nuotoliniu būdu, pokalbio tema atitinka pirminius anketos kriterijus). Vertinamas pretendentų gyvenimo aprašymas ir motyvacinis pokalbis. Tarptautinė komisija vertina ir atrenka finalinio etapo nugalėtojus –Platininio, Auksinio ir Sidabrinio medalių laimėtojus (lapkričio 20 d.).

Iškilmingas nugalėtojų paskelbimas ir pagerbimas numatytas gruodžio 11 dieną.

 

Kristina Vaičaitienė, Lietuvos metų vaistininkė 2018 (Vilnius)

Mieli kolegos! Vaistininko profesija yra garbinga, atsakinga ir labai reikalinga. Liūdna, bet šiandien kartais esame pavadinami ir pardavėjais, ir kasininkais, todėl turime įrodyti – pirmiausiai sau, kolegoms, o kartu ir visiems vaistinės klientams, kad mes – Vaistininkai! O tą padaryti padės dalyvavimas Lietuvos metų vaistininko konkurse.

Nuoširdžiai kviečiu visus vaistininkus nesikuklinti, drąsiai dalyvauti atrankoje, nes ir patys patobulėsite kaip specialistai, besidalindami patirtimi su kolegomis iš visos Lietuvos ir įvairių vaistinių; ir įsigysite naujų draugų, susipažinsite su kolegomis; įrodysite, kad Vaistininkai yra gerbiami, kad Vaistininkais asitikima, kad Vaistininkai yra gydytojų kolegos.

Dalyvaukite šiame konkurse, nes Jūsų dalyvavimas leis laimėti visai Vaistininkų bendruomenei. Drąsos, sėkmės ir gražios šventės!

 

Tadas Labanauskas, Lietuvos metų vaistininkas 2019 (Šiauliai):

Mieli kolegos, Lietuvos metų vaistininko rinkimai – nuostabus renginys, nes visi, patekę į finalinį etapą, jau yra nugalėtojai!

Visiems nuoširdžiai patariu – rekomenduokite, siūlykite savo bendradarbius į geriausio Lietuvos metų vaistininko rinkimus, gal jie tikrai verti geriausiųjų vardo!

Aš paklausiau 2018 metų konkurse geriausia Lietuvos vaistininke pripažintos kolegės Kristinos Vaičaitienės, ar verta dalyvauti, atsakymas buvo – vienareikšmiškai TAIP! Dabar drąsiai sakau ir Jums – būtinai dalyvaukite! Puikus renginys, graži aplinka ir nuostabi atmosfera! Didžiausia pagarba – mums, vaistininkams!

Na, o dėl žinių, pasiruošimo… Gi mes viską žinome, ir tikrai nereikia jaudintis, kad galbūt pasirodysite ne taip, kaip tikėjotės. Juk į kokursą einate dėl savęs, taigi gal kaip tik rasite motyvacijos perskaityti kelis papildomus teisės aktus, kuriuos ir taip reikėtų kartas nuo karto paskaityti… Kita vertus, smagu patirti taip seniai išgyventą egzamino jauduliuką, pasijusti grįžus į pačius geriausius studentavimo laikus… Taigi būkite drąsūs ir bandykite! Konkurso kriterijai kasmet vis kiti – gal šiemet pasiseks būtent Jums?

 

Nuotraukoje: „Lietuvos metų vaistininkas 2019“ laureatai su konkurso organizatoriais ir garbiais svečiais

emedicina.lt archyvo nuotrauka