Seime – balsavimas dėl valstybinių vaistinių. Sprendimas kol kas nepriimtas – pritrūko balsų

Rugsėjo 29 dieną Seimo rytiniame posėdyje buvo planuojamas galutinis balsavimas dėl valstybinių vaistinių steigimo.

Seimo atstovai patvirtino, jog yra surinkti 47 parlamentarų parašai, kad minėtas klausimas būtų privaloma tvarka įtrauktas į posėdžio darbotvarkę.

Priminsime, jog Farmacijos įstatymo pataisomis siūloma valstybines vaistines steigti ne tik ligoninėse, bet ir ambulatorijose, poliklinikose. Tokios vaistinės vadintųsi ligoninės vaistinėmis. Jos prekiautų vaistais, be to, prekyba būtų galima ir nuotoliniu būdu. Teigiama, kad tai pagerintų vaistų prieinamumą, turėtų mažėti vaistų kaina. Jei Seimas tokioms pataisoms pritartų, tokios vaistinės galės būti steigiamos nuo kitų metų.

Nepritariančių tokioms pataisoms nuomone, tai tik sveikatos sistemos pinigų švaistymas.

Neseniai dar kartą siūlomus pakeitimus svarstęs Teisės ir teisėtvarkos komitetas nepritarė siūlymams leisti valstybinių vaistinių steigimą nuo 2023 metų.

Lietuvoje dabar 100 tūkst. gyventojų tenka 48 vaistinės, o Europos Sąjungos vidurkis 100 tūkst. gyventojų – 25–27 vaistinės.

Šalies gydymo įstaigose veikia 233 didžiųjų vaistinių tinklų vaistinės.

xxx

Po balsavimo paaiškėjo, kad sumanymas steigti valstybines vaistines kol kas nerealizuotas – pritrūko Seimo narių balsų („už“ pasisakė visi 61 posėdyje dalyvavę parlamentarai, tačiau tiek balsų nepakanka, turi balsuoti mažiausiai 71 parlamentaras).

Dar prieš posėdį valdančiųjų lyderis R. Karbauskis pabrėžė, jog valstybinėse vaistinėse, jei jų steigimui būtų pritarta, vaistų kainos greičiausiai nebūtų mažesnės nei kitose vaistinėse, tik esą išaugtų pasirinkimo galimybė, konkurencija. Tuo tarpu opozicija tvirtina priešingai – kad konkurencija mažėtų, o didėtų korupcijos tikimybė, kad būtų tuščiai iššvaistytos sveikatos sistemai skiriamos lėšos.

Ketinimus steigti valstybines vaistines kritikuoja ir vaistinių tinklai, nes tokie sprendimai esą pareikalautų didelių valstybės investicijų, o ar būtų iš to ekonominė nauda – labai abejotina.

 

adenciją baigiantys parlamentarai antradienį nepritarė valstybinių vaistinių steigimui – balsavo tik 61 Seimo narys. Visi balsavime dalyvavę Seimo nariai balsavo už, tačiau jų balsų įstatymui priimti neužteko. Valstiečių frakcijos vadovas Ramūnas Karbauskis prieš Seimo posėdį teigė, kad valstybinių vaistinių steigimas padidintų pasirinkimą ir konkurenciją, nors vaistų kainos toks sprendimas nesumažintų. „Nebūtinai valstybinėse vaistinėse kaina bus mažesnė negu kitose vaistinėse, ir tikriausiai nebus taip, kad ji bus mažesnė. Tačiau būtų geresnė pasirinkimo galimybė. O vaistinių tinklo platumas, didesnė konkurencija savotiškai teigiamai veikia kainą“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/verslas/rinkos-pulsas/2020/09/29/news/valstybiniu-vaistiniu-dar-reikes-palaukti-pritruko-seimo-nariu-balsu-16506498/

Valstiečių frakcijos vadovas Ramūnas Karbauskis prieš Seimo posėdį teigė, kad valstybinių vaistinių steigimas padidintų pasirinkimą ir konkurenciją, nors vaistų kainos toks sprendimas nesumažintų. „Nebūtinai valstybinėse vaistinėse kaina bus mažesnė negu kitose vaistinėse, ir tikriausiai nebus taip, kad ji bus mažesnė. Tačiau būtų geresnė pasirinkimo galimybė. O vaistinių tinklo platumas, didesnė konkurencija savotiškai teigiamai veikia kainą“, – kalbėjo R.Karbauskis. Dalis ligoninių savininkų teigia, kad neturi sąlygų vaistinėms atidaryti – nėra joms reikalingų patalpų. R.Karbauskis patikino, kad vaistinių steigimas gydymo įstaigose nebus privalomas. „Vienos įstaigos turi tam sąlygas, kitos neturi, trečios pasirinks nesteigti, nes galvos, kad konkurencijos neatlaikys – tai kiekvienos įstaigos pasirinkimas. Norime duoti galimybę, o kaip pasirinks įstaiga – tai jos sprendimas“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/verslas/rinkos-pulsas/2020/09/29/news/valstybiniu-vaistiniu-dar-reikes-palaukti-pritruko-seimo-nariu-balsu-16506498/

emedicina.lt inf.