Siūloma, kad įstaigos kauptų asmens apsaugos priemonių atsargas

Seimas svarstys įstatymų projektus, kuriais siūloma įpareigoti įstaigas kaupti asmens apsaugos priemonių atsargas. Pasak projektus pristačiusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, reaguojant į situaciją, susijusią su COVID-19 pandemijos valdymu, kurią teko išgyventi visai Lietuvai, teikiamais teisės aktais siekiama sukurti stabilų mechanizmą, kad darbuotojai būtų aprūpinami asmens apsaugos priemonėmis ir kitomis būtinomis priemonėmis, jeigu panašios situacijos arba aplinkybės kartotųsi ateityje.

Civilinės saugos įstatymo pataisų projektu Nr. XIIIP-5196 siūloma įtvirtinti, kad ministerijos ir kitos valstybės institucijos ir įstaigos, taip pat Seimo kanceliarija, Generalinė prokuratūra, Lietuvos bankas, Ryšių reguliavimo tarnyba, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Valstybės saugumo departamentas ir Nacionalinė teismų administracija, savivaldybių institucijos ir įstaigos, ūkio subjektai ir kitos įstaigos būtų įpareigotos kaupti asmens apsaugos priemones.

„Vyriausybės ar jos įgaliotos valstybės institucijos turėtų nustatyti pavedimus, reikalavimus dėl rinkinių sudėties, kiekio, laikotarpio, įstaigų tipo. Nes įstaigos tikrai skiriasi pagal savo poreikį. Vienas poreikis yra sveikatos priežiūros įtaigoms, kitas, tarkim, socialinės priežiūros arba ugdymo įstaigoms“, – sakė A. Veryga.

Šalyje kilus pandemijai valstybės institucijų ir įstaigų darbuotojai būtų aprūpinti pačių įstaigų sukauptomis asmens apsaugos priemonėmis, o jas išnaudojus, šios priemonės būtų teikiamos iš valstybės rezervo.

Numatoma, kad paskelbus valstybės lygio ekstremaliąją situaciją Socialinės apsaugos ir darbo ministerija turėtų teisę aprūpinti asmeninėmis apsaugos priemonėmis nepavaldžias socialinės globos įstaigas, privačias juridinių asmenų globos įstaigas, teikiančias ilgalaikę ar trumpalaikę socialinę globą, ne pelno siekiančias organizacijas, socialinius darbuotojus ir savanorius, kurie teikia socialinės reabilitacijos ar kitas gyventojams būtinas paslaugas.

Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pataisų projektu Nr. XIIIP-5195 siūloma nustatyti, kad prievolė asmens sveikatos priežiūros įstaigoms kaupti asmens apsaugos priemonių atsargas būtų siejama su įstaigos licencijuojama asmens sveikatos priežiūros veikla. Įstaigai neturint atitinkamos rūšies, sąrašo, kiekio ir atitinkamam laikotarpiui būtinų priemonių, įstaigai nebūtų išduodama asmens sveikatos priežiūros veiklos licencija (o jau veikiančioms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms būtų stabdomas licencijos galiojimas).

Socialinių paslaugų įstatymo pataisų projektu Nr. XIIIP-5198 siekiama įpareigoti socialinės globos teikėjus užtikrinti atitinkamų asmens apsaugos priemonių nuolatinį rezervo kaupimą socialinės globos įstaigose, o Socialinių paslaugų priežiūros departamentą – tikrinti, ar socialinę globą teikianti įstaiga užtikrina šį reikalavimą.

Šiuo metu galiojančiuose įstatymuose ūkio subjektams nėra numatyta pareiga kaupti asmeninės apsaugos priemonių rezervą.

Projektams po pateikimo pritarė 47, prieš balsavo 3, susilaikė 9 Seimo nariai. Viso įstatymų projektų paketo svarstymas Seimo posėdyje numatytas šią savaitę, ketvirtadienį.

 

Parengė

Seimo Informacijos ir komunikacijos departamento

Spaudos biuras

freepik.com nuotrauka