Pamiętnik Farmaceutyczny Wileński – žurnalas, išleistas Vilniuje prieš 200 metų

Vilma Gudienė,

Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejus

 

1820 metais Vilniuje aštuoni vaistininkai išleido profesinį periodinį žurnalą Pamiętnik Farmaceutyczny Wileński (Vilniaus farmacijos užrašai). Jie buvo vaistininkai praktikai, vaistinių savininkai, o  redaktorius prof. Johanas Frydrichas Volfgangas (Johannes Friedrich Wolfgang, 1775–1859) – Vilniaus universiteto vaistinės vedėjas, Vilniaus universiteto Farmakologijos ir farmacijos katedros vadovas. Pagrindinė žurnalo tema – farmacijos mokslas.

 

Ištakos

1805 m. gruodžio 12 d. įkurta Vilniaus medicinos draugija (VMD). Tarp 15 šios draugijos steigėjų buvo trys Vilniaus vaistininkai: J. F. Volfgangas,   Karlas Vagneris (Charles Wagner, 1786–1863), Jurgis Gutas (George Gutt, 1769–1836). Aktyviai veikusi draugija daugiausia dėmesio skyrė medicinai, ypač infekcinėms ligoms.

Tuo metu, kai medicinos mokslas jautėsi bejėgis prieš žaibiškai plintančias infekcines ligas, farmacijos srityje gimė nauji atradimai: išskirtos organinės rūgštys, alkaloidai, glikozidai ir pan.  Vaistininkų atradimai pritaikyti ne tik gydant ligas, bet ir žemės ūkio, maisto pramonės, chemijos mokslo ir kitose srityse.

Vilniaus vaistininkai norėjo skirti daugiau dėmesio farmacijai ir nutarė įkurti VMD Farmacijos skyrių. Šią iniciatyvą palaikė VMD nariai ir 1819 m. aštuoni Vilniaus vaistininkai įsteigė VMD Farmacijos skyrių. Jie numatė konkrečius tikslus: aprūpinti gyventojus veiksmingais vaistais, užkirsti kelią vaistų klastojimui, ieškoti naujų vaistinių medžiagų, leisti periodinį leidinį. Jų prioritetais buvo farmacijos mokslas, tyrimai ir žinių sklaida.

Tuo metu farmacijos žurnalai leisti Vokietijoje, Prancūzijoje, Anglijoje. Galbūt Vilniaus vaistininkai sekė Paryžiaus vaistininkų draugijos pavyzdžiu, jie kiek anksčiau, 1797 metais, pradėjo leisti Paryžiaus vaistininkų žurnalą. Labiau tikėtina, kad Vilniaus vaistininkams sektinas pavyzdys buvo kolegų Vokietijoje veikla. Tuo metu vokiečių kalba ėjo keli farmacijos žurnalai.

 

Pamiętnik Farmaceutyczny Wileński turinys

Vilniaus medicinos draugijos Farmacijos skyriaus nariai atlikdavo eksperimentus bei tyrimus savo vaistinių laboratorijose ir rezultatus paskelbdavo žurnale. Be to, draugija prenumeravo Europoje leistus farmacijos žurnalus ir aktualiausius straipsnius Vilniaus vaistininkai vertė į lenkų kalbą ir publikavo žurnale.  Farmacijos mokslo naujovės greitai pasiekdavo Lietuvą ir Europos farmacijos atradimai būdavo atkartoti Vilniaus vaistinių laboratorijose.

Lenkų profesorės Halinos Lichockos tyrimas atskleidė, kad žurnale Pamiętnik Farmaceutyczny Wileński publikuota 47 proc. originalių straipsnių. Kitą dalį sudarė vertimai iš Europos farmacijos žurnalų. Žurnale paskelbti žymiausių Europos mokslininkų vaistininkų ir chemikų darbai. Taip farmacijos mokslo naujienos greitai pasiekdavo Vilnių ir žurnalo prenumeratorius.

Pavyzdžiui, 1820 metais prancūzų mokslininkai Pjeras Josefas Peletje (Pierre-Joseph Pelletier, 1788–1842)  ir Žanas Kaventu (Joseph Bienaimé Caventou, 1795–1877)  išskyrė alkaloidą chininą. 1821 vasario 17 dieną J. F. Volfgangas Vilniaus medicinos draugijos Farmacijos skyriaus susirinkime pristatė šį atradimą ir 1822 m. apie tai paskelbta Pamiętnik Farmaceutyczny Wileński skaitytojams. Tikėtina, kad Vilniuje chininas greitai buvo įdiegtas į gydymo praktiką, nors žinoma, kad gydytojai atsargiai žvelgė į naujoves ir karščiuojantiems ligoniams tradiciškai išrašydavo chininmedžio žievės miltelių arba jų nuoviro, o ne naują mažai išbandytą alkaloidą.

Vilniaus vaistininkai savo žurnale skelbė ir publikacijas apie fitocheminius, balneologinius tyrimus, augalų morfologiją, vaistų falsifikavimą ir pan. Didžiausias indėlis priskirtinas intelektualui, produktyviam, įžvalgiam mokslininkui prof. J. F. Volfgangui. VMD posėdžiuose nuo 1817 m. iki 1822 m. jis perskaitė 10 pranešimų, Pamiętnik Farmaceutyczny Wileński paskelbė 19, o medicinos, chirurgijos ir farmacijos temoms skirtame laikraštyje Dziennik medycyny, chirurgii i farmacyi per 25 publikacijas. Jis rašė apie fitocheminius tyrimus, vaistų chemiją ir technologiją, zoologiją, botaniką, balneologiją.

Žurnalo skaitytojams augalų, taip pat vaistų gamybos prietaisų: alembikų, distiliatorių, presų, kolbų piešiniai buvo perteikiama spalvotose Pamiętnik Farmaceutyczny Wileński įklijose.

 

Plačiau skaitykite žurnale „Farmacija ir laikas“ 2020 m. Nr.8–9.