Ilgalaikė alemtuzumabo efektyvumo ir saugumo stebėsena

Gyd. Raminta Godelienė,

Klaipėdos universitetinė ligoninė

 

Išsėtinė sklerozė – uždegiminė demielinizuojanti centrinės nervų sistemos liga, dažniausiai paveikianti jaunus darbingo amžiaus žmones [1]. Moterims ši liga dažnai diagnozuojama reprodukciniame amžiuje [2]. Išsėtinės sklerozės gydymo tikslas yra stabdyti ligos progresavimą ir kuo ilgiau išsaugoti funkcinę paciento būklę. Tačiau svarbu paskirti vaistą, kuris būtų veiksmingas ir neturėtų ilgalaikių pasekmių, o jaunoms moterims nesutrukdytų pastoti. Šiuo metu ligos eigą modifikuojančio gydymo pasirinkimas platus – Lietuvoje prieinami 11 ligos eigą modifikuojančių vaistų. Taip pat vyksta įvairūs klinikiniai tyrimai – ieškoma efektyvaus vaisto ligos progresavimui stabdyti. Vienas iš medikamentų išsėtinei sklerozei gydyti yra alemtuzumabas. Tai antros gydymo pakopos ligos eigą modifikuojantis, imuninę sistemą ,,perprogramuojantis“ vaistas. Sukaupta daug tyrimų duomenų, ilgalaikės stebėsenos rezultatų, klinikinės patirties, kurie įrodo alemtuzumabo veiksmingumą ir saugumą, galimybę skirti jaunoms moterims, ateityje planuojančioms nėštumą. 

Alemtuzumabo veikimo mechanizmas ir gydymo indikacijos

Alemtuzumabas (Lemtrada) – imunoterapinis vaistas, selektyviai veikiantis CD52 antigeną, kuris būna ant T (CD3+ ir CD4+ ar CD8+), B (CD19+) limfocitų ir monocitų. Prisijungęs prie T ir B limfocitų, alemtuzumabas sukelia nuo antikūno priklausomą citolizę ir nuo komplemento priklausomą lizę. Manoma, kad imunomoduliuojantis poveikis susijęs su limfocitų sumažėjimu (išeikvojimu) ir jų repopuliacija (kinta limfocitų skaičius, proporcija ir potipiai). Tuomet padidėja reguliuojančių T limfocitų, atminties T limfocitų pasireiškimas ir pagreitėja T ląstelių atsinaujinimas dėl jų apoptozės [3]. Cirkuliuojančių T ir B limfocitų kiekiui sumažėjus, vyksta atitinkamas jų atsinaujinimas (ankstyvas B ląstelių ir monocitų bei atidėtas T ląstelių atsistatymas). Manoma, kad šie pokyčiai paaiškina uždegimą slopinantį alemtuzumabo poveikį ir paskatina paveiktos imuninės sistemos pokyčius, kurie sumažina paūmėjimų ateityje ir ligos progresavimo galimybę [3].

Šiuo metu alemtuzumabas patvirtintas recidyvuojančios-remituojančios išsėtinės sklerozės gydymui daugiau nei 60 valstybių [4, 5]. Europos Sąjungos valstybėse jis skiriamas gydant aktyvios formos recidyvuojančią-remituojančią ligą pagal klinikinius ir radiologinius požymius, o JAV – kai gydymas bent 2 ligos eigą modifikuojančiais vaistais nepakankamai veiksmingas [4, 5]. Alemtuzumabas skiriamas 12 mg infuzijomis 2 metus (pirmųjų metų kursas – 5 dienos, antrųjų metų kursas – 3 dienos), šis kursas tęsiamas ir toliau. JAV pagal esamą klinikinę ir radiologinę būklę infuzijų kursus galima kartoti kas metus neribotai, o Europoje ir Australijoje skiriami dar 2 papildomi infuzijų kursai [4, 5]. 

Lietuvoje alemtuzumabas yra skiriamas aktyvia recidyvuojančia-remituojančia išsėtine skleroze sergantiems pacientams, kai nepadeda gydymas bent vienu ligos eigą modifikuojančiu vaistu, o papildomi trečiasis ir ketvirtasis gydymo kursai skiriami praėjus bent 12 mėn. nuo gydymo kurso, kai stebimas išsėtinės sklerozės klinikinis arba radiologinis aktyvumas [6]. Sukaupiama vis daugiau klinikinės patirties gydant pacientus šiuo vaistu, skiriant ne tik pagrindinį 2 metų, bet ir papildomus gydymo kursus. 

 

Alemtuzumabo efektyvumo rodikliai

Plačiau skaitykite LIETUVOS GYDYTOJO ŽURNALE, 2021 m. nr. 7

freepik.com nuotrauka