LSMU MF dėstytojai – Latvijos anesteziologų reanimatologų ultragarso mokytojai

Turime kuo pasidžiaugti. Universiteto Medicinos fakulteto dėstytojai Anesteziologijos klinikos daktarė Asta Mačiulienė, doktorantas Ainius Žarskus ir Chirurgijos klinikos daktaras Povilas Ignatavičius Latvijos Rytų universitetinės ligoninės Anesteziologijos klinikos vadovės docentės Agnesės Ozolinos kvietimu vyko į Rygos Stradinio Universitetą Lietuvoje jau kuris laikas sėkmingai vykdomam tęstiniam ultragarso kursui dėstyti.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos fakulteto Anesteziologijos klinikoje greitos diagnostikos ultragarso protokolų mokymas Lietuvos studentams, rezidentams, o vėliau įvairių specialybių specialistams vyksta daugiau nei 7 metus. Kažkada 2012 metais nuoseklaus Universiteto rėmėjo ir alumno angiochirurgo Gintaro Skorupsko, įžvalgi parama trimis ultragarso aparatais mūsų Universiteto ir Ligoninės dėstytojams sudarė labai gerą startinę poziciją ir leido sukurti visą ultragarso mokyklą. Didžiuojamės, kad Universiteto dėstytojai yra tarptautiniu mastu pripažinti mokymų instruktoriai. Iš pirmo žvilgsnio tai labai paprasti greitos ultragarso diagnostikos protokolai (žinomi angliškais akronimais FAST, FATE, FEEL, BLUE ir kiti). Šiais diagnostikos protokolais nepretenduojame, kaip patys sakome – į „galutinį“ paciento ištyrimą (tokį ištyrimą atlieka specialistai radiologai, kardiologai). Tačiau bet kuriam kritinių būklių medicinoje tarsi trumpam uždegantys šviesą pradinio ligonio ištyrimo metu. Būtent tuo metu, kai stresas, įtampa, kurį patiria gydytojas ar slaugytoja,  diagnostikos labirintų tamsoje yra labai didelis.
  Įdomu buvo susipažinti ir su Rygos Stradinio universiteto Medicinos simuliacijos erdvėmis Rygos Rytų Universitetinėje ligoninėje. Nors Universitetas turi atskirą didelį simuliacijos centrą, visgi ligoninės vieno iš korpusų kampe įsteigtas simuliacijos centras su savo Auditorijomis, simuliacinėmis klasėmis – sudaro malonų įspūdį. Dėstytojai klinicistai į centrą nusileidžia iš operacinių, kitų skyrių. Taip ergonomiškai atribotos ir čia pat esančios erdvės leidžia išmintingai nukreipti studentų srautus, ypač šiuo COVID-19 pandemijos laikotarpiu. Stebėjau centro patalpose vykstančią nuotolinę simuliuotą praktikos darbą, kur klasėje dėstytojas su „visa įranga“, o studentai savo aplinkoje.

Tad vizitas buvo abipusiai naudingas. Malonu, kad dalintis žiniomis ir metodikomis į Rygos Stradinio ir Latvijos universitetų Medicinos fakultetus esame jau kviečiami nebe pirmą kartą, o iš tiesų struktūrizuotam ir tęstiniam dėstymui vykstame kas metus. Didelis indėlis palaikant tarpinstitucinius santykius tenka ir mūsų Universiteto Medicinos fakulteto Simuliacijos centro vadovui docentui Arūnui Gelmanui, kurio paskaitos ir vedami praktiniai užsiėmimai yra ypač laukiami daugelio Latvijos anesteziologų reanimatologų ir skubios medicinos specialistų. Sakyčiau, turime ne tik kuo džiaugtis, bet ir didžiuotis.

Andrius Macas, Medicinos fakulteto Anesteziologijos klinika