Magnetinio rezonanso tyrimas vaikui. Ar gali tekti už jį sumokėti?

Emedicina.lt redakcija gavo laišką, kuriame autorė teiraujasi dėl apmokėjimo už magnetinio rezonanso tyrimą.

Moters teigimu, praėjusių metų gruodžio pabaigoje vienoje šalies vidurinėje mokykloje įvyko nelaimė: paaugliai vaikai lipo laiptais ir mergaitė, kuriai buvo neseniai operuota koja, stabtelėjo, todėl paskui ją ėjęs berniukas atsitrenkė, mergaitė pargriuvo ant laiptų.

Nukentėjusią mergaitę tėvai nuvežė į ligoninę apžiūrėti, o vėliau paprašė iš berniuko tėvų sumokėti už magnetinio rezonanso tyrimą, nes gydytoja jiems esą pasakė, kad toks tyrimas mergaitei buvo atliktas prieš planinę operaciją, ir daugiau jo jau nebekompensuoja.

Mergaitės tėvai iš berniuko tėvų pareikalavo sumokėti 180 Eurų.

Laiško autorė teiravosi, ar tikrai, įvykus tokiai nelaimei, berniuko tėvai turi padengti tyrimo išlaidas. Juk berniukas į mergaitę atsitrenkė netyčia, tai buvo nelaimingas atsitikimas, o ne nusikalstama veika.

Atsako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Rimantė Venclovienė:

Patikiname, kad magnetinio rezonanso tyrimų (MRT) dažnis nėra reglamentuotas jokiuose teisės aktuose. Visi reikalingi tyrimai pacientui skiriami ir apmokami Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis pagal poreikį.

Ne visi gydytojai gali skirti MRT tyrimą (pvz., šeimos gydytojas negali). Bet jei gydytojas, kuris pats negali skirti MRT tyrimo, mano, kad pacientui šis tyrimas reikalingas, jis turi nusiųsti pacientą atitinkamo gydytojo specialisto konsultacijai. Jei gydytojas specialistas (pagal kompetenciją galintis skirti MRT tyrimą) nustato, kad MRT tyrimas tikrai reikalingas ir atitinka šio tyrimo skyrimo indikacijas, jis išduoda siuntimą MRT tyrimui.

MRT tyrimai PSDF biudžeto lėšomis kompensuojami, kai:

  • pacientas yra draustas privalomuoju sveikatos draudimu ir turi siuntimą MRT tyrimui. Siuntimą atlikti kompensuojamus brangiuosius tyrimus ir procedūras gali išduoti tik gydytojas specialistas, pagal kompetenciją teikiantis specializuotas ambulatorines sveikatos priežiūros paslaugas, už kurias mokama PSDF lėšomis;
  • įstaiga yra licencijuota atitinkamai veiklai, yra sudariusi sutartį dėl konkrečių brangiųjų tyrimų atlikimo su teritorine ligonių kasa;
  • tyrimai atliekami vadovaujantis tyrimų atlikimo reikalavimais, nurodytais sveikatos apsaugos ministro įsakyme;
  • pacientui yra nustatytos ligos ar būklės, kurios įtrauktos į Ligų ir būklių, kurioms esant iš PSDF apmokami kompiuterinės tomografijos ir magnetinio rezonanso tomografijos tyrimai sąrašą (patvirtintą šiuo įsakymu).

Aprašomu atveju neaišku, kokioje įstaigoje mergaitė lankėsi, koks gydytojas (šeimos gydytojas, gydytojas vaikų traumatologas ar kt.) pacientę konsultavo ir siuntė MRT tyrimui. Neaišku ir kodėl buvo liepta susimokėti, nes šio tyrimo atlikimų skaičius nėra ribojamas.

MRT infografikas

Kilus neaiškumų pacientams patariame visus rūpimus klausimus pirmiausia bandyti išsiaiškinti gydymo įstaigoje. Pacientas turi teisę skųstis, jei mano, kad įstaigoje jam buvo suteikta neteisinga informacija apie gydymo paslaugas (mokamas ar nemokamas), ar neteisėtai paprašyta susimokėti.

Pirmiausia pacientui raštu reikėtų kreiptis į gydymo įstaigos, kurioje buvo aptarnaujamas, administraciją. Jei įstaigos pateiktas atsakymas ar priimtas sprendimas, netenkina, su gydymo įstaigos atsakymu gyventojas turi teisę kreiptis į teritorinę ligonių kasą pagal gyvenamąją vietą. Kreiptis reikėtų raštu bei pateikti dokumentų, pagrindžiančių nurodytą galimai neteisėtą veiksmą, kopijas. Be to, rūpimus klausimus gyventojai gali pateikti bendruoju ligonių kasų el. paštu [email protected] arba telefonu (8 5) 232 2222.

emedicina.lt informacija ir archyvo nuotrauka