Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) informacija: ES/EEE šalyse fiksuotas užsikrėtimų pandeminiu virusu pikas


Susirūpinimą kelianti pandeminio koronaviruso omikron atmaina šiuo metu plinta precedento neturinčiu intensyvumu visose Europos Sąjungos/Europos ekonominės erdvės (ES / EEE) šalyse, o bendras užkrėtimų rodiklis yra tris kartus didesnis nei iki šiol buvo didžiausio piko per pandemiją metu, – rašoma šį penktadienį Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) išplatintame pranešime.

Pasak pranešimo, SARS-CoV-2 viruso omikron atmaina sparčiai pakeičia pandeminio SARS-CoV-2 viruso deltą atmainą daugumoje ES/EEE  šalių ir iš esmės plinta iš vakarų į rytus.

ECDC pranešime pažymi, kad palyginti su ankstesnėmis pandeminio viruso cirkuliuojančiomis atmainomis, omikron atmainos sukelta infekcija yra mažiau linkusi sukelti sunkių klinikinių ligos baigčių, dėl kurių reikia hospitalizacijos ar gydymo intensyvios terapijos skyriuje.  Taigi, nors dabartinis bendras 14 dienų sergamumo rodiklis ES/EEE šalyse  yra 2 621 atvejo  100 000 gyventojų ir tai tris kartus didesnis rodiklis už aukščiausią iki šiol per pandemiją stebėtą piką, tačiau hospitalizacijos rodikliai ir mirtingumas yra mažesni už stebėtus ankstesnėse pandemijos bangose.

Visgi, pastaruoju metu keliose ES / EEE šalyse vyresnio amžiaus žmonių susirgimų skaičius didėja, todėl sunkių susirgimų ir mirčių skaičius gali vėluoti. Nors COVID-19 ligos sunkumo sumažėjimą iš dalies lemia būdingos pasikeitusios viruso savybės, vakcinos veiksmingumo tyrimų rezultatai parodė, kad vakcinacija atlieka svarbų vaidmenį užkertant kelią susirgti sunkioms omikron atmainos sukeltos ligos formomis.  Pasak ECDC, tyrimai rodo, kad skiepas sustiprinamąją doze (trečiąja) dar labiau sumažina riziką susirgti sunkia ligos forma.

Naujausiais ECDC duomenimis, suminės pilnos vakcinacijos nuo COVID-19 ligos aprėptys tarp visų suaugusiųjų ES/EEE gyventojų didėjo lėtai  ir š.m. sausio 22 dienai pasiekė tik 70 procentų. Tuo tarpu besiskiepijančių stiprinamąja doze ES/EEE šalių suaugusiųjų gyventojų daugėjo sparčiau, tačiau jie sudaro tik 50 proc. visų suaugusiųjų  ES/EEE šalių gyventojų. Apskritai pažanga įvairiose šalyse išlieka netolygi.

ECDC atlikto modeliavimo duomenimis, dėl vakcinacijos stiprinamąja vakcinos doze  ir sustiprintos imuninės apsaugos , ES/EEE šalyse galima sumažinti būsimų omicron atmaina užsikrėtusių  pacientų skaičių nuo 500 tūkst. iki 800 tūkst..

Kadangi vakcinacijos apimtys įvairiose ES / EEE šalyse skiriasi (šalių diapazonas: 28,4–82,9 proc., vidutiniškai 69,4 proc.), o skiepijimasis stiprinamąja doze  vis dar yra neoptimalus daugumoje (80 proc.) ES / EEE šalių, ECDC prognozuoja, kad numatomas omikron poveikis šalyse skirsis. Tos šalys, kur vakcinacijos apimtys yra mažesnės, tikėtina, kad  patirs didžiausią ligos naštą. Visgi, dėl labai didelio užsikrėtimo lygio, dėl kurio daug žmonių (įskaitant skiepytus) serga tuo pačiu metu, taip pat tikėtinas didelis spaudimas sveikatos sistemoms bei visos visuomenės funkcionavimui (daugiausia dėl nebuvimo darbe ir nedalyvavimo mokymo procese).

Įvertinant epidemiologinę situaciją, ECDC pažymi, kad turėtų būti toliau stengiamasi didinti vakcinacijos apimtis tarp neskiepytų asmenų, taip pat siekti, kad po trijų mėnesių visiems suaugusiems būtų pasiūlyta stirinančioji (busterinė) vakcinos dozė.

Pasak ECDC pranešimo, siekiant užtikrinti, kad koronaviruso omikron atmainos cirkuliacijos intensyvumas išliktų valdomas, be vakcinacijos, artimiausioje ateityje labai svarbu išlaikyti pagrindines nemedikamentines intervencijas. Nemedikamentinės intervencijos apima: distancijos laikymąsi, teisingą kaukių dėvėjimą, susibūrimų vengimą, nuotolinį darbą, kai įmanoma, buvimą namuose sergant, rankų ir kvėpavimo takų higienos palaikymą bei gerą patalpų vėdinimą.

Parengė ULAC epidemiologinės priežiūros skyrius
Daugiau informacijos galima rasti ECDC interneto svetainėje šioje nuorodoje ČIA

pixabay nuotr.