Pirmoji vaistams atsparių medžiagų stebėsenos ataskaita

Europos Sąjungos/Europos ekonominės erdvės (ES/EEE) šalyse kasmet apie 33 tūkst. žmonių miršta dėl vaistams atsparių bakterinių infekcijų, kurių kasmet šiose šalyse registruojama daugiau nei  670 tūkstančių.
 
Tokie duomenys šią savaitę paskelbti pirmoje antimikrobinio atsparumo stebėsenos Europoje ataskaitoje, kurią rengė Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) bei Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos regioninis biuras.
 
Ataskaitoje konstatuojama, kad atsparumas antimikrobinėms medžiagoms (AMR) yra plačiai paplitęs PSO Europos regione, tačiau atsparumo antimikrobinėms medžiagoms padėtis labai skyriasi priklausomai nuo bakterijų rūšies, antimikrobinės grupės ir geografinio regiono. Didesnis atsparumo antimikrobinėms medžiagoms procentas fiksuojamas pietinėje ir rytinėje Europos dalyse.
 
Pasak AMR stebėsenos ataskaitos, atsparumas paskutinės eilės antibiotikams, tokiems kaip vankomicinas ir karbapenemų grupės antibiotikai, yra pagrindinė problema. Kai šie antibiotikai tampa nebeveiksmingi, tada susidaro labai ribotos gydymo galimybės įveikti sunkias ir išplitusias žmogaus infekcijas. Padidėja pacientų mirties rizika. Atsparumas paskutinės eilės antibiotikams taip pat kenkia gyvybę gelbstinčių medicininių intervencijų, tokių kaip vėžio gydymas ir organų transplantacija, veiksmingumui.
 
Skaičiuojama, kad ES/EEE šalyse mirčių našta visuomenės sveikatai dėl vaistams atsparių bakterinių infekcijų yra panaši į naštą dėl gripo, tuberkuliozės ir ŽIV/AIDS kartu sudėjus.
 
Parengė ULAC epidemiologinės priežiūros skyriaus medikai.
 
Pilnas ECDC/WHO ataskaitos tekstas ČIA

emedicina.lt archyvo nuotrauka