EVA rekomenduoja COVID-19 vakcina „Spikevax“ skiepyti 6-11 metų vaikus

Europos vaistų agentūros (EVA) Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komitetas (CHMP) rekomendavo išplėsti vakcinos „Spikevax“ nuo COVID-19 ligos vartojimą, įtraukiant papildomą indikaciją dėl skyrimo 6-11 metų vaikams. Šiuo metu „Spikevax“ vakcina yra skiepijami suaugusieji ir vaikai nuo 12 metų.

Vaikai nuo 6 iki 11 metų bus skiepijami suleidžiant 50 mikrogramų „Spikevax“ vakcinos dozę, tuo tarpu 12 metų ir vyresni asmenys yra skiepijami 100 mikrogramų „Spikevax“ vakcinos doze. Kaip ir vyresnio amžiaus žmonėms, vakcina bus suleidžiama dviem injekcijomis į žasto raumenis, keturių savaičių intervalu.

Pagrindinis tyrimas, kuriame dalyvavo 6–11 metų vaikai, parodė, kad šios amžiaus grupės imuninis atsakas į vakciną „Spikevax“, skiriant mažesnę dozę (50 mikrogramų), buvo panašus į tą, kuris stebimas vartojant didesnę dozę (100 mikrogramų) 18–25 metų amžiaus asmenims (matuojant antikūnų prieš SARS-CoV-2 lygį).

Dažniausiai pasitaikantys šalutiniai poveikiai į vakciną 6–11 metų vaikams yra panašūs į tuos, kuriuos patiria 12 metų ir vyresni asmenys. Tai skausmas, paraudimas ir patinimas injekcijos vietoje, nuovargis, galvos skausmas, šaltkrėtis, pykinimas, vėmimas, pažastų limfmazgių patinimas ar skausmingumas, karščiavimas, raumenų ir sąnarių skausmas. Šis poveikis paprastai buvo lengvas arba vidutinio sunkumo ir praėjo per kelias dienas po vakcinacijos.

Daugiau informacijos žr. čia.

emedicina.lt archyvo nuotrauka