„Skausmo medicina“. Nugaros skausmo edukacija

Pacientų švietimas yra kertinis nugaros skausmo valdymo akmuo ir gali būti teikiamas įvairiais būdais. Švietimas, patikinimas ir patarimai, skirti savipriežiūrai, yra svarbiausi pacientų, kenčiančių nuo nugaros ir raumenų bei kaulų skausmų, siekiai pagal klinikines rekomendacijas [1, 2]. Nugaros skausmo gydymo edukacinės priemonės gali būti įvairių formų, sudarytos iš informacijos apie būklę ir jos valdymą, patikinimo ir patarimų išlikti aktyviems. 

Žurnalas „Skausmo medicina“

Dėl didelės pacientų mokymo įvairovės bei galimybių Engers ir kt. [3] pacientų švietimą apibrėžė kaip informacijos pateikimo pacientui procesą naudojant iš anksto suplanuotas ir struktūrizuotas technikas. Bellamy [4] taip pat pabrėžia, kad pacientų švietimu siekiama palengvinti elgesio pokyčius, todėl pacientų švietimas yra „procesas, leidžiantis asmenims priimti pagrįstus sprendimus dėl asmeninio su sveikata susijusio elgesio“.

Nugaros skausmas, kurio kilmė yra stuburo skausmai kaklo, krūtinės ląstos, juosmens ir (arba) kryžkaulio srityse, gali būti pasikartojantis ir besikeičiančios eigos. Nors daugelis nugaros apatinės dalies skausmo epizodų gerokai palengvėja per šešias savaites ir 33 procentai pacientų pasveiksta per pirmuosius tris mėnesius, 65 procentai vis dar patiria skausmą suėjus 12 mėnesių [5–7]. Be to, 33 procentams žmonių skausmas pasikartos per pirmuosius metus pasveikus po ankstesnio epizodo [5, 8]. Todėl svarbu, kad asmenys, sergantys nugaros apatinės dalies skausmu (NADS), būtų informuoti apie klinikinę ligos eigą.

Pagrindiniai NADS švietimo patarimai 

• Įtikinkite asmenis, kad NADS nekelia pavojaus, bet pasikartoja.

• Skatinkite asmenis kuo greičiau vengti ilgo poilsio, išlikti aktyviems ir tęsti veiklą nepaisant skausmo.

• Įvertinkite ir išsklaidykite klaidingą nuomonę apie NADS.

• Paaiškinkite, kodėl vaizdiniai tyrimai gali būti nereikalingi.

• Informuokite asmenis apie įrodymais pagrįstas nugaros skausmo valdymo galimybes [1, 9, 10].

Pagrindinė nugaros skausmo edukacinė informacija, naudojama žiniasklaidos švietimo kampanijose ir kitoms edukacinėms priemonėms, apibendrinama 1 lentelėje. Žiniasklaidos kampanijos skirtos sveikatos žinutėms perduoti, siekiant paveikti gyventojų požiūrį, įsitikinimus ir sveikatai pavojingą elgesį [11]. Nugaros skausmo žiniasklaidos kampanijų rezultatai įvairūs ir daro teigiamą įtaką asmenų įsitikinimams dėl sveikos nugaros palaikymo, tai mažina nedarbo atostogų ir sveikatos priežiūros paslaugų poreikį, didina jų vartotojų pasitenkinimą [12].

Plačiau skaitykite žurnale SKAUSMO MEDICINA, 2022 m.

emedicina.lt archyvo nuotrauka