Nugaros skausmo neurobiologiniai mechanizmai

Vieno patofiziologinio nugaros skausmo mechanizmo nėra. Visi čia aprašomi mechanizmai turi tam tikrą empirinį pagrindą, sprendžiant apie jų įtaką nugaros skausmo potyriui, ir yra susiję su nugaros skausmo intensyvumu, trukme ar sukeliama negalia. Visi vertinimai vis dar neatskleidžia, kas sukelia nugaros skausmą 85–95 proc. atvejų, kurie klasifikuojami kaip nespecifiniai. Tikėtina, kad daugelyje mechanizmų sąveikaujama arba atsispindi persidengiantys procesai, kurie susiję su genetiniais, epigenetiniais, individualiais ir gyvenimo būdo veiksniais ir galiausiai sukelia lėtinį nugaros skausmą. Tikėtina, kad tikslūs mechanizmai ir sąveika tarp individų skiriasi, vadinasi, būtina tęsti tyrimus siekiant nustatyti ir veikti mechanizmus, susijusius su individualiais pacientais. Šiame informaciniame straipsnyje trumpai apibendrinami kai kurie periferiniai, daugiausia centriniai neurobiologiniai mechanizmai, galintys lemti nugaros skausmo atsiradimą. Konkrečios nugaros skausmo priežastys, pvz., lūžiai, infekcijos, autoimuniniai sutrikimai, nervų šaknelių suspaudimas ir kt., neapimamos, nes jų patofiziologija ir gydymas yra aiškiau suprantami.

Žmonėms, kenčiantiems nuo nugaros skausmo, pastebimi periferinės nervų sistemos pokyčiai

  1. Stuburo struktūrų uždegimas, jautrinimas ir inervacijos pokyčiai buvo pastebėti tiek žmonėms, kenčiantiems nuo nugaros skausmų, tiek ir gyvūnų nugaros skausmo modeliams.

Net ir nesant aiškaus nervo suspaudimo po disko išvaržos (tam tikrais atvejais specifinė nugaros skausmo priežastis), periferinėje nervų sistemoje gali atsirasti pakitimų, kurie gali prisidėti prie nugaros skausmo atsiradimo. Pavyzdžiui, tyrimais įrodyta, kad nugaros skausmus kenčiančių žmonių serume ir audinių mėginiuose yra raumenų ir kaulų struktūrų uždegimo požymių [6; 12; 14]. Be to, gyvūnų modeliai parodė, kad tarpslankstelinio disko suspaudimas ir degeneracija yra susiję su uždegimo mediatorių pagausėjimu, padidėjusia disko sensorine inervacija ir plastiniais pokyčiais tiek periferiniuose, tiek stuburo sensoriniuose neuronuose [22; 23]. Šie pokyčiai rodo biologinį skausmo mechanizmą, atsirandantį dėl tarpslankstelinio disko degeneracijos.

Nuo nugaros skausmo kenčiantiems žmonėms pasikeičia jautrumas skausmingiems dirgikliams

Plačiau skaitykite žurnale SKAUSMO MEDICINA, 2022 m. nr. 1(47)