Apmoka ligonių kasos: medicinos prietaisais namuose naudojasi tūkstančiai pacientų

Daugiau nei 1 600 – tiek pacientų kasmet pasinaudoja galimybe Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis išsinuomoti medicinos prietaisus ir naudotis jais namuose. Dažnu atveju tai vienintelis būdas ligoniams išvengti ilgalaikės hospitalizacijos ir pakelti finansinę brangaus, bet gyvybiškai būtino gydymo naštą.

Gyventojai išsinuomoti ir naudoti namuose gali deguonies bei dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatus, paprastas ar išmaniąsias insulino pompas bei infuzines (vadinamąsias – skausmo) pompas. Visų šių prietaisų nuomos išlaidos yra 100 procentų apmokamos PSDF lėšomis tiems pacientams, kuriems jie yra būtini sveikatos priežiūrai namuose. Tai sprendžia gydytojų konsiliumas.

„Galime pasidžiaugti, kad žmonės, kuriems gyvybiškai reikalingas gydymas deguonimi ar dirbtine plaučių ventiliacija, nebeprivalo būti ligoninėje vien tam, kad galėtų naudotis reikiamais brangiais aparatais. Taip pat ir cukriniu diabetu sergantys pacientai, neišgalintys savo lėšomis įsigyti ar išsinuomoti insulino pompų bei nepakeliamą skausmą kenčiantys onkologiniai pacientai, nepajėgiantys savarankiškai įsigyti infuzinių pompų gali pasinaudoti prietaisų nuomos kompensavimu ir taip pagerinti savo gyvenimo kokybę“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Medicinos priemonių kompensavimo skyriaus vedėjas Giedrius Baranauskas.

Gydymas deguonimi ar nuolatine dirbtine plaučių ventiliacija skiriamas tiems pacientams, kuriems diagnozuotas lėtinis kvėpavimo nepakankamumas. Ligonių kasos kasmet apmoka šių aparatų  nuomos išlaidas maždaug 1000 pacientų. Šiemet iki liepos tam prireikė daugiau nei 800 tūkst. eurų PSDF lėšų.

Ligonių kasų kompensuojamos insulino pompos nuo šių metų balandžio yra skiriamos visiems I tipo cukriniu diabetu sergantiems  pacientams, nėščiosioms ir planuojančioms pastoti moterims (iki vienų metų laikotarpiui, kai cukrinis diabetas yra nekontroliuojamas), taip pat ligoniams, kurie yra įtraukti į laukiančiųjų kasos salelių transplantacijos sąrašą.

„Pastebime, kad kasmet vis daugiau žmonių pasinaudoja galimybe išsinuomoti insulino pompas PSDF lėšomis. Jei užpernai šios paslaugos prireikė daugiau nei 400,  pernai – 650, tai per pirmą šių metų pusmetį  – jau arti 750 pacientų. Tam iki šių metų liepos išleista apie 1,2 mln. eurų iš PSDF“, – sako G. Baranauskas.

Taip pat ligonių kasos apmoka ir infuzinių pompų nuomą. Jos skiriamos pacientams, kuriems yra diagnozuoti navikai, nuolatinei stipraus ar nepakeliamo lėtinio skausmo kontrolei užtikrinti, kai stipriais opioidiniais analgetikais nepavyksta jo numalšinti.

Matant augantį brangios medicinos įrangos nuomos poreikį pacientams, šiais metais finansavimas buvo padidintas daugiau nei dvigubai ir iš PSDF buvo skirta 8,5 mln. eurų.

Ligonių kasos primena, kad pacientams, norintiems išsinuomoti reikiamą įrenginį, su tretinio lygio gydytojų konsiliumo išvada reikia kreiptis į įmones, turinčias sutartį su VLK dėl medicinos prietaisų, būtinų sveikatos priežiūrai namuose, nuomos išlaidų kompensavimo. Pasirinkta įmonė su pacientu pasirašys sutartį dėl prietaiso išdavimo, garantinio aptarnavimo, nuolatinės priežiūros ir keičiamųjų dalių tiekimo.

Daugiau informacijos apie medicinos prietaisų nuomą bei šią įrangą išduodančių įmonių sąrašus galite rasti čia.

Ligonių kasų informacija ir nuotrauka