Praktiniai patarimai gydytojams, kaip parengti siuntimą į NDNT

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) ir Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba (NDNT), tobulindamos neįgalumo, darbingumo lygio ir specialiųjų poreikių nustatymo eigą, lengvina administracinius procesus, tenkančius NDNT, šeimos gydytojams ir gydytojams specialistams, ir dalinasi praktiniais patarimais gydytojams, kaip greitai ir tinkamai parengti siuntimą į NDNT.

Pagal atnaujintą siuntimo į NDNT rengimo tvarką, administracinė našta sumažėja ir gydytojams, ir NDNT specialistams, ir pacientams. Pirma, pacientams nebereikia iš naujo kreiptis į šeimos gydytoją dėl siuntimo į NDNT, jei jo sveikatos būklė nepasikeitusi nuo paskutinio jo darbingumo lygio vertinimo, atlikto per paskutinius 36 mėnesius. Antra, asmens sveikatos priežiūros įstaigų gydytojai ir NDNT darbuotojai gali greičiau ir lengviau atlikti neįgalumo vertinimą, nes visi duomenys gali būti prieinami ir matomi Elektroninėje sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinę sistemoje (ESPBI IS).

Atkreipiame dėmesį, kad ši tvarka galioja jau kurį laiką. Tam, kad priimti atnaujinimai vyktų sklandžiau, SAM, bendradarbiaudama su NDNT, parengė praktines rekomendacijas ir patarimus gydytojams, rengiantiems siuntimus į NDNT. Atmintinė yra tinkama naudoti kasdieniame darbe ir yra patogi kiekvienam specialistui.

Atmintinę „Siuntimo į NDNT rengimas“ atsisiųsti galite ČIA.

Šabloną, kaip pildyti siuntimą į NDNT, atsisiųsti galite ČIA.

Primename, kad siekiant procesų efektyvumo, itin svarbu užtikrinti, kad kuo daugiau duomenų būtų keliama į ESPBI IS. Šiuo metu tik 60 proc. atvejų NDNT, priimdama sprendimą dėl neįgalumo, darbingumo lygio ir specialiųjų poreikių nustatymo, gali remtis duomenimis, esančiais ESPBI IS. Tai pakeisti galima tik bendradarbiaujant visoms proceso grandims – tiksliai pildant reikiamus siuntimus, pateikiant visus duomenis į ESPBI IS. Tikime, kad parengtos atmintinės padės kurti vieningą sistemą, kad kiekvienu atveju neįgalumo, darbingumo lygio ir specialiųjų poreikių nustatymas vyktų, remiantis duomenimis, esančiais ESPBI IS.

(Piktochart nuotr.)

SAM Spaudos tarnyba