2020 metų Europos ekspertų ūminio ir lėtinio rinosinusito gydymo gairės

Gyd. Norvilė Jotautaitė

LSMUL Kauno klinikos

Pagrindinis 2020 metų Europos ekspertų ūminio ir lėtinio rinosinusito gydymo gairių (EPOS2020) tikslas yra pateikti peržiūrėtas naujausiais aiškiais įrodymais pagrįstas rekomendacijas ir integruotus ūminio ir lėtinio rinosinusito priežiūros būdus. Europos ekspertai šiose gairėse pateikia atnaujintą literatūrą ir tyrimus, atliktus per aštuonerius metus nuo paskutinių gairių išleidimo 2012 metais [1]. 

Ūminio ir lėtinio rinosinusito simptomai

Suaugusiųjų rinosinusitas pasireiškia nosies ir prienosinių ančių (sinusų) uždegimu, sukeliančiu 2 ar daugiau simptomų, iš kurių bent vienas yra nosies obstrukcija, užgulimas arba rinorėja. Taip pat gali pasireikšti veido skausmas, maudimas, uoslės susilpnėjimas. Tie patys simptomai pasireiškia ir sergant lėtiniu rinosinusitu, tačiau jie tęsiasi 12 savaičių ir ilgiau. 

Vaikų rinosinusitą galima įtarti, kai pasireiškia 2 ar daugiau simptomų, kurių bent vienas yra nosies obstrukcija, užgulimas arba rinorėja. Taip pat gali pasireikšti veido skausmas, maudimas, kosulys. Lėtinio vaikų rinosinusito simptomai tokie pat, tik tęsiasi ne mažiau kaip 12 savaičių [1].

Vaikų ir suaugusiųjų ūminio virusinio rinosinusito gydymas

Naujausiose gairėse pabrėžiama, kad nėra mokslinių įrodymų dėl antibiotikų naudos gydant ūminį virusinį rinosinusitą tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Atvirkščiai, be reikalo vartojami antibiotikai sukelia nepageidaujamas reakcijas, todėl šiomis ligomis sergantiems pacientams reguliariai vartoti antibiotikų nerekomenduojama. 

Nosies gliukokortikoidai neturi veiksmingo poveikio ūminio virusinio rinosinusito simptomams, o antihistamininių vaistų poveikis suaugusiesiems labai trumpalaikis. Daugkartinės dekongestantų dozės gali turėti nedidelį teigiamą poveikį mažinant nosies užgulimą suaugusiesiems, o ipratropio bromidas gali būti veiksmingas gydant rinorėją, tačiau kitiems simptomams neturi jokio poveikio ir gali sukelti daugiau šalutinių poveikių, nei kiltų šio vaisto nevartojant. Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU) turi gerą nuskausminamąjį poveikį, o paracetamolis gali padėti palengvinti nosies obstrukciją ir rinorėją. Augaliniai vaistiniai preparatai turi reikšmingos įtakos mažinant ūminio virusinio rinosinusito simptomus ir nesukelia jokių nepageidaujamų reakcijų [1]. 

Vaikų ir suaugusiųjų ūminio bakterinio rinosinusito gydymas

Antibiotikai yra veiksmingi tik mažai pacientų grupei, turinčiai ūminio bakterinio rinosinusito simptomų ir požymių. Remiantis ribotais duomenimis, nustatyta, kad veiksmingiausi antibiotikai – penicilinas ir amoksicilinas. Siekiant išvengti nereikalingo antibiotikų vartojimo ir galimo šalutinio poveikio, svarbu kruopščiai atrinkti ūminiu bakteriniu rinosinusitu sergančius pacientus, kuriems yra tikslinga skirti antibiotikus. 

Yra labai nedaug duomenų apie antibiotikų poveikį gydant vaikų ūminį bakterinį rinosinusitą ir lengvinant ligos simptomus. Atliekant kelis tyrimus stebėtas didelis nepageidaujamų reakcijų pasireiškimas. Reikia naujų platesnių tyrimų, siekiant išsiaiškinti, ar tikslinga šia liga sergantiems vaikams skirti antibiotikus. 

Bakterinio rinosinusito komplikacijos yra retos, tačiau potencialiai rimtos. Tačiau tyrimai parodė, kad įprastinis antibiotikų skyrimas nuo komplikacijų neapsaugo [1]. 

Plačiau skaitykite žurnale OTORINOLARINGOLOGIJOS AKTUALIJOS, 2022 m. nr. 1