Svarbu: Ugandoje registruojamas Ebolos hemoraginės karštligės protrūkis

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro ir Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Ugandoje registruojamas Ebolos hemoraginės karštligės protrūkis, sukeltas Sudan Ebola viruso. Nuo protrūkio pradžios iki spalio 19 d. iš viso užregistruoti 64 šios ligos atvejai (iš jų 25 mirties). Dauguma atvejų registruoti Mubende, Bunyangabu, Kyegegwa, Kassanda ir Kagadi teritorijose (pav.).

Pav. Ugandos teritorijos, kuriose registruojamas Ebolos hemoraginės karštligės protrūkis

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro vertinimu, atsižvelgiant į nedidelį protrūkio mastą ir tai, kad protrūkis nėra išplitęs tankiai apgyvendintose teritorijose, užsikrėtimo rizika turistams yra labai maža laikantis atsargumo priemonių. Šiuo metu asmenims, vykstantiems į teritorijas, kuriose registruojamas šios ligos protrūkis, rekomenduojama:

  • vengti tiesioginio sąlyčio su ligoniais ar mirusiais nuo šios ligos, su jų krauju, kūno skysčiais;
  • vengti sąlyčio su laukiniais gyvūnas, nevalgyti jų mėsos;
  • plauti ir nulupti vaisius ir daržoves prieš vartojant;
  • neiti į šikšnosparnių gyvenamas vietas (rūsius, apleistus pastatus, kasyklas);
  • neturėti nesaugių lytinių santykių;
  • dažnai plauti rankas su muilu ar naudoti rankų antiseptiką.

Primename, kad Ebolos virusinę ligą sukelia Ebolos virusas, priklausantis Filoviridae virusų šeimai. Žmonėms ligą sukelia keturios Ebolos viruso genties rūšys: Zaire ebolavirus, Bundibugyo ebolavirus, Tai Forest ebolavirus, Sudan ebolavirus. Visos šios rūšys yra aptinkamos Afrikoje.

Ebolos virusas lengvai plinta tiesioginio sąlyčio metu per sergančio ar mirusio asmens kūno skysčius (kraują, sekretus, spermą, organus ir t. t.) ar kūno skysčiais užterštus daiktus, aplinką (rūbus, adatas ir kt.). Didžiausia rizika užsikrėsti yra, kai ligonis vemia, viduriuoja, kraujuoja. Užsikrėsti galima ir tiesioginio sąlyčio metu su gyvais ar mirusiais virusu infekuotais gyvūnais, įskaitant laukinių gyvūnų (pvz., beždžionių, šimpanzių, miško antilopių, šikšnosparnių) mėsą.

Inkubacinis šios ligos periodas 2–21 d. Dažniausiai liga prasideda staiga, karščiuojama, skauda galvą, raumenis, sąnarius, jaučiamas silpnumas. Ligonis vemia, viduriuoja vandeningomis išmatomis, kartais su kraujo ir gleivių priemaiša. Ligai progresuojant išsivysto įvairių organų sistemų veiklos sutrikimai, gali pasireikšti vidiniai ir išoriniai kraujavimai.

Išsamiau apie Ebolos hemoraginę karštligę skaitykite čia

NVSC inf.