Dr. Saulius Vikšraitis – apie pasaulinio dermatologų ir plastikos chirurgų kongreso naujienas

Birželio 3–5 dienomis Paryžiuje vyko 23-iasis pasaulinis dermatologų ir plastikos chirurgų kongresas (IMCAS). Šis renginys išsiskyrė ne vien dalyvių gausa (į jį atvyko daugiau nei 14 tūkst. dermatologų bei plastikos chirurgų iš daugelio pasaulio valstybių), bet ir nauja, modernia funkcija – renginys buvo tiesiogiai transliuojamas ir visi, kuriems jis buvo įdomus, galėjo prisijungę internetu stebėti jo darbą per visiškai naują IMCAS platformą.

Į šį kongresą atvykę pasaulyje gerai žinomi ekspertai dalyvavo edukacinėje konferencijoje, kurioje dėmesys buvo skirtas pagrindinėms dermatologijos, plastinės chirurgijos ir gyventojų senėjimo temoms. Geriausi ir garsiausi specialistai pristatė dinamišką mokymosi programą, papildytą moksliniais įrodymais pagrįstais tyrimais ir naujausiais gydymo metodais.

Per pertraukas tarp sesijų ir operacijų ar procedūrų tiesioginių transliacijų metu dalyviai galėjo susipažinti su paroda, kurioje buvo pristatyti naujausi farmaciniai produktai bei įranga. Taigi, simpoziumų ir gyvų demonstracijų metu buvo suteikta galimybė susipažinti su naujausiais pokyčiais farmacijos ir medicininės įrangos rinkoje, pamatyti naujausius produktus ir įrenginius. 

Kongreso organizatoriai kvietė dalyvius prisijungti prie skelbiamų idėjų ir žengti žingsnį į priekį kartu su geriausiais šių sričių specialistais. Kvietimas švęsti šį ilgai lauktą (dėl COVID-19 viruso sukeltos pandemijos kongresas buvo atidėtas pusantrų metų) ir labai gerai vertinamą renginį reiškė ir galimybę dalytis savo patirtimis bei žiniomis, keisti požiūrius ir drąsiai palaikyti modernias idėjas. 

Šiame kongrese dalyvavo ir gausus būrys Lietuvos dermatologų bei plastikos chirurgų. Plačiau pasidalyti įspūdžiais paprašėme gerai žinomą plastikos chirurgą ekspertą, Lietuvos plastinės rekonstrukcinės chirurgijos draugijos tikrąjį narį, Tarptautinės plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos (IPRAS) bei ASPS Amerikos plastikos chirurgų draugijų narį, nuo 2016 metų – ISAPS (International Society of Aesthetic Plastic Surgery) draugijos sekretorių Lietuvai dr. Saulių Vikšraitį.

Kokia Jūsų nuomonė apie šį kongresą? Kokių svarbiausių naujienų išgirdote?

Renginys iš tiesų buvo įspūdingas – daugiau nei 14 tūkst. dalyvių tris dienas klausėsi paskaitų bei pranešimų, skirtų dermatologijos, estetinės medicinos, estetinės chirurgijos bei plastinės chirurgijos aktualijoms. Darbas vienu metu vyko 15-oje auditorijų.

Kaip ir buvo galima tikėtis, išgirdome nemažai naujienų iš technologijų srities. Įranga vis tobulėja – turiu omenyje lazerius, riebalų tirpdymo aparatus, priemones, skirtas įvairiems masažams raumenims standinti, kūno kontūrams dailinti. Keičiasi ir daugelis metodikų – anksčiau, siekiant efektyvaus riebalų tirpdymo, buvo taikoma šalčio terapija, dabar jau sėkmingai naudojamos eletromagnetinės bangos. Vadinasi, atsiranda vis naujų tokiai metodikai skirtų aparatų.

Na, o kokios buvo pristatytos plastinės chirurgijos naujienos?

Ekranuose tiesiogiai stebėjome dvi dienas atliekamas chirurgines operacijas, jos buvo analizuojamos ir komentuojamos. Jau įprasta, kad chirurgijoje pokyčiai vyksta maždaug kas penkerius metus. Dabar daugiausia dėmesio skiriama veidui, jo atjauninimui, taip pat kaklo srities patempimo operacijoms. Ištobulėjo operacijų atlikimo technika. Negalima teigti, jog naudojamos tiktai naujos technologijos – plastinėje chirurgijoje taikomos ir naujos metodikos. Kalbant konkrečiau, pavyzdžiui, anksčiau kaklo odos patempimo operacijos buvo atliekamos atkeliant odą mažais lopinėliais ir taip pasiekiant geidžiamo rezultato, tačiau ilgainiui tokios operacijos nepasiteisino, todėl vėl grįžtama prie didelės apimties operacijų, kai reikia atkelti viso kaklo odą, ją išlyginti ir t. t. Naujiena ta, kad dabar atliekant tokias operacijas atkeliama ir patempiama oda fiksuojama prie raumenų laikinomis siūlėmis, kad tolygiai pasiskirstytų ir per kelias dienas suliptų su raumeniu. Tai visiškai nauja metodika, nes po 2–3 parų, kada patempta oda tolygiai ir lengvai prilimpa prie raumens naujoje pozicijoje, siūlai pašalinami ir matyti greitas rezultatas. 

Naujos metodikos dabar bus taikomos ir atliekant kaklo ploninimo (beje, dėl sustorėjusio kaklo kenčia nemažai jaunų žmonių) operacijas. Paprastai, norint kaklą paploninti, šalinami ne tik riebalai – reikia mažinti ir išvešėjusius raumenis bei seilių liaukas. Būtent tokie išvešėję audiniai labai padidina kaklo apimtį. Tai gana sudėtingos operacijos, tad naujos metodikos tikrai jas supaprastins. 

Kūno kontūrai ar linijos greičiausiai taip pat neliko be dėmesio?

Plačiau skaitykite LIETUVOS GYDYTOJO ŽURNALE, 2022 m. nr. 6

Nuotraukose – dr. S. Vikšraitis