NVSC primena apie sveikatos būkles, kurios didina riziką susirgti tuberkulioze

Sergamumas tuberkulioze Lietuvoje yra mažėjantis, tačiau išlieka vienas didžiausių Europoje.
Tuberkuliozės valstybės informacinės sistemos duomenimis, 2021 m. Lietuvoje užregistruota 550 naujų tuberkuliozės atvejų arba 19,67 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Kauno apskrityje nustatyta 92 atvejai arba 16,27 atvejo 100 tūkst. gyventojų, iš jų NVSC duomenimis, didžioji dalis buvo atviros plaučių tuberkuliozės atvejai, kurių  daugiausiai buvo nustatyta Kauno mieste ir Jonavos rajone.  

Tuberkuliozė yra išgydoma bakterinė liga, kurią sukelia Mycobacterium tuberculosis mikroorganizmai. Dauguma (90 proc.) užsikrėtusiųjų serga besimptome lėtine ligos atmaina, todėl ankstyvas tuberkuliozės ligos išaiškinimas (diagnostika) ir nuoseklus gydymasis gali padėti ne tik pacientui, bet ir užkirsti kelią infekcijos plitimui visuomenėje.

Tinkamai nepradėjus gydymo yra didelė tikimybė, kad ši liga išsivystys į aktyvią tuberkuliozės formą, kuria susirgus, mirtingumas siekia 50 proc.

Kaip užsikrečiama?

Pagrindinis  infekcijos šaltinis  yra  atvira plaučių tuberkulioze sergantis asmuo, kuris skiria  tuberkuliozės mikobakterijas  kosint, kalbant, čiaudint. Su oro smulkiais pursleliais TB mikobakterijos patenka į aplinką. Artimai ir ilgai kontaktuojant su atvira  tuberkulioze sergančiu asmeniu yra tikimybė  užsikrėsti  bei susirgti šia liga. Pasaulio sveikatos  organizacijos duomenimis apie vienas ketvirtadalis pasaulio gyventojų yra užsikrėtę tuberkuliozės bakterijomis, tačiau tuberkuliozės liga suserga 5-10 proc. užsikrėtusių asmenų.

NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Pilvelytė, atkreipia dėmesį, kad didesnę tikimybę užsikrėsti ir susirgti tuberkulioze turi rizikos grupei priklausantys asmenys bei informuoja, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikoje galiojančiais teisės aktais, šie asmenys vieną kartą per metus gali kreiptis į savo šeimos gydytoją dėl tuberkuliozės prevencinio tyrimo:

1.    Sergantys onkologinėmis ligomis;
2.    Patyrę skrandžio ar žarnų rezekciją (pašalinimą);
3.    Sergantys cukriniu diabetu;
4.    Sergantys lėtiniu inkstų nepakankamumu;
5.    Turintys kūno masės indeksą 10 procentų mažesnį už normą;
6.    Gydomi kortikosteroidais ir (ar) imunitetą slopinančiais vaistais (iš jų – po kaulų čiulpų ar organų transplantacijos);
7.    Numatomi gydyti, gydomi ir gydyti (6 mėn. pabaigus gydymą) navikų nekrozės faktoriaus inhibitoriais;
8.    Asmenys, užsikrėtę žmogaus imunodeficito virusu;
9.    Asmenys, priklausomi nuo alkoholio, narkotinių ir kitų psichoaktyvių medžiagų.

Ankstyvas tuberkuliozės ligos išaiškinimas (diagnostika) ir nuoseklus gydymasis gali padėti ne tik pacientui, bet ir užkirsti kelią infekcijos plitimui visuomenėje.

NVSC inf.